Op maandag 10 november vonden er bij HZVV twee (voor mij) bijzondere momenten plaats: Eerst mocht ik afscheid nemen en vervolgens werd de aanpassing van de oprichtingsdatum aangenomen! Hierbij mijn tekst van de afscheidsspeech. Het bijbehorende rijmpje over de ‘eeuwige jeugd’ is in een apart bericht te lezen! 

In de periode 1996-2001 heb ik twee keer wat mogen doen in het ‘kabinet Annen I en II’. In de periode 2009-2014 met Jan R. Stam en dit team aan bestuurders! En aangezien ik eigenlijk helemaal geen afscheid van HZVV kan nemen zal er vast nog wel een termijn komen! Zo dat is er uit.

Op donderdag 20 maart belt Anno Wietze Hiemstra mij op kantoor op: je zit d’r bij! Was zijn mededeling. Ik was blij, opgewekt en enthousiast! Lid van de gemeenteraad. Verantwoordelijk voor 55.000 inwoners, voor 179 miljoen, 22.826 woningen enz. Maar vooral UITGEDAAGD om iets te doen aan 15% werkloosheid. Een zeer complex probleem, maar vooral een uitdaging. En dat is waarschijnlijk waarom ik d’r ‘in the first place’ mee begonnen ben. Maar ook wel omdat je tijdens de discussies vanuit HZVV met de ambtenaren merkte dat de gemeenteraad van grote invloed was. En om iets te realiseren moet je daar dus zijn. Wat is nu al gerealiseerd (dalend qua importantie):

 • Werkgelegenheid staat bovenaan de agenda!
 • In KIK staat ‘clubs krijgen meer ruimte om zelf geld te verdienen’!!!
 • Afdeling sport heeft toestemming gegeven een aangepast scorebord op het E+F veld te plaatsen.

Wat toch mooi die politiek!!! Dat houd ik wel 4 jaar vol.

Terugkijken op 5 jaar HZVV? Waarom? Doe wel en zie niet om! Laten we vooral vooruitkijken.

Toch even mijn hoogtepunten/positief blijven!

 1. September 2009 ik fiets op de Schutstraat en wordt ingehaald door een bus met kinderen van de Wegwijzer. Achterin Berry (PDD-NOS, epilepsie). Hij zwaait. Ik lees dat hij zegt tegen zijn vriendje ‘dat is mijn trainer’.
 2. Zomer 2011 (augustus, bouwvak) zit ik met Frans Wobben op de tribune van het nieuwe complex: ‘Frans kun jij d’r al van genieten’ vraag ik?
 3. Maandag 16 juli 2012: u heeft prima kransslagaders! En vooral de rol van Wim Annen, Harry Guichelaar, Edward en Ajee Eshuis, Arie en Gerry die het hoofdsponsorcontract van Werq en MTH deels wilden overnemen en HZVV door een financieel heel donkere periode hebben gered! Nieuw complex is leuk, maar verhuizen heel duur!
 4. Begin 2013 Obligatielening is ruimschoots overschreven! Meer dan 20.000 te veel!
 5. Zomer 2013 afscheidsbrief mogen schrijven over ‘de rode buurvrouw’. Einde van een tijdperk dat duurde van 1998 tot 2013! Dank Erna!
 6. December 2013 naast brieven over HZVV-1, de trainer en functioneren bestuur komen er ook met enige regelmaat brieven aan de Gereformeerde prediker. Helaas geen constructieve theologische discussies…maar toch aandacht voor het onderwerp doet je goed.
 7. Augustus 2014: gesprekje met Jeroen Klunder aan de zijlijn over voetbal, kinderen, ziekenhuizen…
 8. Een high five van Dick Masselink. Een knipoog van Marjan. Een gulle lach van Simone. Een grapje van Marcel Schoen of Ferdi Hup. Een begroeting door Henk of Bert, een ‘ha professor’ van Egbert Steenbergen, een Hee van Rob Hartgers, ‘een 1170’ van Jan van der Hulst.

Leuk is om te zien wat bedacht is en ook functioneert:

 • Babylidmaatschap
 • Nieuwe Bentinckspark
 • HZVV onderneemt
 • Hoofdsponsorgroep
 • Kampioenschap van Hoogeveen
 • Tribune met stoeltjes
 • Verloting
 • Eindelijk: juiste oprichtingsdatum
 • HZVV-1 koploper 1E klasse, met ‘goeie jongens’ (veelal HZVV-jeugdspelers of actief in de jeugd).

Er is zo veel fijns om op terug te kijken! Maar vooruit!

Graag geef ik jullie als leden, jeugdbestuur en bestuur nog iets mee!

http://www.kreuzeman.nl/historie-hzvv-episode-13-de-toekomst/#more-208

In 2000 mocht ik de historie van HZVV beschrijven. Beetje proza, beetje historie, maar toch. Ik schreef toen over het HZVV van het komende decennium. Sowieso ben ik erg geïnteresseerd in de toekomst. Die van mezelf, mijn vrouw en kinderen, maar ook in die in het algemeen en veotbal in het bijzonder. In 2000 voorspelde ik een aantal zaken die niet uitgekomen zijn (HZVV de Weidevogels, wel kunstgras), maar dat kan nog…echter ook een aantal zaken zijn wel gemeengoed: altijd en overal krijgen we uitslagen en standen binnen over onze telefoon! En wat dacht u van mijn AmPro-plan. Dat is precies de topklasse en de huidige plannen voor de tweede divisie!

We moeten de trends in de samenleving, techniek en onderwijs goed in gaten houden!

Ik zal noemen (voor schriftelijke rapportage):

 1. Maatschappelijke ontwikkelingen: 4 daagse werkweek (of zelfs 3), meer en meer vrijwilligerswerk, Overheid let op voorkomen calamiteiten, de rest moeten we zelf doen, vet-eten is het roken van vandaag, de 70-plusser is straks gewoon actieve sporter en kinderen van nu worden 100 jaar.  Meer mensen zullen all over the World zich vestigen (positief: ontwikkeling en negatief: vervolging).
 2. Technische ontwikkelingen: Online beelden heel gewoon, beeld telefonie altijd en overal, medische hulp op afstand,
 3. Educatieve ontwikkelingen: onderwijs en sport worden steeds meer geïntegreerd (BSO of huiswerkbegeleiding met sport – niet echt nieuw-). Obesitas/gezond leven wordt (politiek/onderwijs) speerpunt no 1., aan sportleiders worden meer en meer eisen gesteld, permanente educatie,
 4. Voetbal-(technische) ontwikkelingen: Roekie-systeem invoeren om krachten te verdelen, entertainment belangrijker (zie Donar e.d.), meer behoefte aan beweging, integratie opvoeding en sport (training for live).  Piramiede voetbal blijft. Meer spanning in promo-en degradatie. Korter en kleinere competities. Meer playoff-systemen met regionale binding.
 5. Accommodatie: torens voor Tv-beelden, sportbelevingspark, meer aandacht voor gezondheid bijv. verhouding sport-buitentemperatuur, verhouding sport-voeding, sport-rust enz. Kleding verbonden met techniek, meting en uitlezen van schoenen, transpiratie, etc. Spelers worden gevolgd via hun kleding. Lopen (loonlijnen, afstanden in km’s, snelheid etc), zweten, hartslag over een wedstrijd, slidings, sprints, fysiek contact, etc.
 6. Sociaal: mensen zullen door techniek meer-en-meer contacten krijgen en minder privacy willen. Mensen willen veel delen en samen beleven. Clubhuis zal meer vermaak bieden gaan (kareoke is maar een voorbode), mensen zullen door meer vrijetijd meer gebruik maken van park en clubgebouw. Meer ‘ouderen-sporten’ invoeren is van levensbelang voor een club. Sportclub meer 12 maanden open en actief. Sport inzetten voor sociaal zwakkeren, voor kinderen (met kleine beurs?) en voor tijdverdrijf.

Allemaal thema’s om op door te gaan….maar wat moeten we zeker realiseren:

 • Voldoende eigen vermogen
 • Oprichtingsdatumbord
 • Klok/temperatuur op plein
 • Scorebord veld E+F
 • Planken of stoeltjes op betontribune
 • Voetbalschool Drenthe-Overijssel (ZDNO)
 • Identiteit goed neerzetten, zonder duidelijke identiteit ben je een speelbal op de golven van opportunisme
 • Zonnescreens aan clubhuis
 • Nieuw clublied!! En vaker zingen
 • Not least: (nog) meer met elkaar praten (bestuurlijk) en daarmee bruggen slaan tussen eilandjes.

Ik wens mijn opvolger veel succes en vooral de warmte van het Rood-Witte nest. En natuurlijk het relativeringsvermogen voor een HZVV-bestuurder. Samen met de map ‘gebruiksaanwijzigingen HZVV-ers op alfabet’. Bij de K van Kreuze zit een aardig boekwerk, maar er zijn velen die een eigen tabje hebben gekregen….

Beste allemaal: Borsato zong het al: ‘wat gaat de tijd toch snel’. We zijn zo maar aan de beurt (tekst van Henk Masselink). We moeten er wat van maken, genieten en plezier maken. Verdriet delen en weer verder gaan. Want ik mocht het al eens schrijven: een voetbalclub heeft de eeuwige jeugd!

Zie apart bericht, hierbij het staartje van de ‘eeuwige jeugd’

En HZVV blijft doorgaan

Zo zal het ook met ons zijn

De gedachte doet je hart krimpen, doet een beetje pijn

Maar er komen weer nieuwe kabouters

Nieuwe leiders

Nieuwe kantinebazen

Nieuwe bestuurders

Nieuwe bouwers aan de eeuwige jeugd

Op naar de toekomst van HZVV, wat een vooruitzicht, wat een vreugd

Maar ook, gedenk zij, die HZVV zoveel gaven

Blij dat ik wat mocht doen,

Erik-Jan Kreuze, supporter HZVV