‘Houdini en de beker moet helemaal leeg moet’ is een blog over mijn werk als ‘verslaggever’ bij HZVV TV en specifiek over AZSV-HZVV op 22 april 2023. Een dag met zo’n 3,5 uur rijden en 2 uur verslaggeven. Dat zou volgend seizoen wel eens helemaal anders kunnen worden….halfvol dan maar? 

Dit seizoen speelt HZVV om de laatste plek in de 4de divisie B van de landelijke KNVB-competitie en we hebben die plek goed in handen. Door corona-jaren en een prima seizoen 21-22 heeft HZVV toch langer dan ooit op 4de divisieniveau geacteerd. We gingen haast denken dat het normaal was dat we in de 4de divisie spelen. We horen daar gewoon zag je ons HZVV-ers denken….echter HZVV stond voor dat corona intrad bekend als de ‘heen-en-weer’ van de toenmalige hoofdklasse. Immers we vierden in de periode vanaf 2010 zeker 5 promoties. In 2010, 2012, 2014, 2017 en 2019. Meestal te goed voor eerste klasse en net niet goed genoeg voor hoofdklasse. Je zou kunnen zeggen we zijn het degraderen wel gewend.

HZVV kampioen op 9 mei 2019, aantal bekende gezichten die nu nog meedoen. Jan, Lorenzo, Tim, Alex en Sander.

Alleen maar pech?

Nee, dit seizoen heeft HZVV niet alleen maar pech gehad. Als we het vergelijken met seizoen 21-22 is natuurlijk het meest opvallende dat we dit seizoen veel meer goals tegen krijgen (namelijk 51). We staan inmiddels op een doelsaldo van – 28, maar wellicht vertekent dat ook wel omdat we veel minder goals voor scoren. We hebben maar 23 goals gemaakt. Zoals gisteren zei, van der Eerden en Verheul (spitsen van AZSV) hebben samen inmiddels meer goals gemaakt namelijk 27. Kampioen Eemdijk maakt 75 goals. En onze concurrenten OV (Olde Veste) en FB (Flevo Boys) scoorden respectievelijk 36 en 35 goals. Als je dat combineert met hoe vaak HZVV met 1 doelpunt verschil verliest (namelijk 6 van de 30 wedstrijden) dan hadden we daar het verschil kunnen maken. Speel je die 6 gelijk dan staan je d’r iets beter voor….je ziet ook dat de topscoorders van 21-22 worstelen met hun vorm en doelgerichtheid. Sander en Noah scoorden, zeker op cruciale momenten net niet. Maar je degradeert natuurlijk altijd als team en niet door één of twee man.

In seizoen 21-22 eindigde HZVV met 41 punten…en  45 goals voor en 42 goals tegen op een mooie 8ste plaats. Achteraf is dat het beste jaar van HZVV op dit niveau van de laatste 12 jaar. In 1993-1994 haalden we een 7de plaats in de toenmalige 1e klasse. Later omgedoopt tot hoofdklasse en inmiddels 4de divisie. Dat was trouwens ook een jaar dat Protos wonnen. Jaren met Harco Stoffer, Anne de Jonge,Fokko Drost, Jan van Rozen, Gert Heerkens en wijlen Henk Plasman. Ook met HZVV-jeugd als Remco van Milligen of Iwan van der Vinne. Terug naar 22-23. Dit seizoen heb ik HZVV een aantal keer kansloos gezien. Deto-thuis of DHSC-uit. Dat waren zeker kansloze weedstrijden. Natuurlijk waren de laatste wedstrijden ook heel moeizaam. Het experiment om HZVV-voetballers compact en defensief te laten voetballen werkte ook niet. Zelfs met die opstelling waren we kansloos tegen clubs als Berkum of Swift. Wel waren er sneue kantelpunten in de wedstrijden.

De ommekeer?

Vorige week had ik bij het betreden van het clubgebouw de deur even opengehouden voor een (voor mij nog onbekende journalist van Dagblad van het Noorden). Ik hoorde dat hij van het Dagblad was en vroeg hem ‘komt u de ommekeer van HZVV bijwonen’? Niet wetende dat dit de opening van zijn artikel zou worden. Vooral natuurlijk omdat het tegen Berkum niet de ommekeer werd. HZVV had zelfs kans op de 2-2….maar feitelijk omdat Berkum zo’n 6-7 kansen niet wist om te zetten naar een doelpunt…zou het dan deze zaterdag gaan lukken. Trainers hadden hun defensieve aanpak verlaten dus er was nieuwe hoop!

Gearceerd mijn uitspraak vorige week

Menselijke maat

Vorige week speelde Damyan van Goor een prima wedstrijd. HZVV juichte al voor komende seizoenen. Een jongen van de club die moeiteloos het niveau HZVV-1 haalde. Dat was hoopvol. Deze week speelde hij echter niet. Had donderdag niet of minder getraind, maar trainer Jaap Scholing was er ook eerlijk over: Jari Hooijer verdiende een basisplaats. Hij werkt als tweede keeper al jaren keihard en staat altijd klaar voor HZVV. Hij is ook (vooral bij winst op de terugweg) met Alex Zomer een duo wat samen de sfeer bepaalt in de bus. De grote gettoblaster gaat mee in de kleedkamer, maar vooral ook in de bus voor de gezellige muziek op de terugweg. Vrij veel Nederlandstalige sfeermuziek. Met biertje op en 3 punten in de zak kan ik dat wel waarderen….De trainer liet daarmee duidelijk de menselijk maat gelden in zijn afweging. Daar hebben we respect voor. Het gaat niet goed en de degradatie komt steeds dichterbij. Toch is het belangrijk om respectvol met het hele team om te gaan. En degradatie? …..zou HZVV toch nog de houdini van de 4de divisie kunnen worden?

Bovenop het dak naast de omroepcabine van AZSV staan verslaggever en cameramannen

De beker moet helemaal leeg

Met dat gevoel gaat  HZVV weer voetballen. De spelers geloven d’r nog in en de sfeer is goed. Zo goed dat HZVV vandaag wel eens in Aalten kan gaan verrassen gingen we beginnen aan AZSV-HZVV. De eerste helft waren we niet echt kansloos. AZSV had wel 5 100% kansen, maar maakte er geen. HZVV had aantal kleinere kansen. Kelly nog de grootste, maar ook schotjes van Lo, Sander en nogmaals Sander hadden zo maar wat op kunnen leveren. Met spanning gingen we de tweede helft in. Zou het dan toch….! Tot de 53ste minuut ging het nog goed. De wind uit de Zuidwesthoek stond vrij strak op de goal. Mombarg, de linkspoot, die door 4 maanden schorsing van Jonathan Goossens laatste man speelde, nam een corner van de rechter kant. De bal draaide met effect in op de goal. Jari kwam uit maar verkeek zich op de wind/het effect. En Mombarg scoorde uit de corner de 1-0 voor AZSV. Een grote domper.

HZVV probeerde zich weer in de wedstrijd te spelen, enkele wissels en toen begon de fase van Chris Verheul. Spits die dit seizoen 11 goals maakte en deze middag d’r 2 bij zou prikken. Verheul is wel een beetje het symbool voor wat er mist bij HZVV. Een spits met power, fysiek en mentaal sterk. Verheul scoorde uit een penal. En uit een actie waarbij hij de bal snoeihard in het dak van het doel schoot. Zo veel overtuiging lag in dat schot dat het gebrek aan overtuiging bij de HZVV-ers er flink bij afstak.

Chris Verheul tegen Genemuiden 

 

Chris Verheul groeide op en woont nog altijd in het Gelderse Steenderen. Hij speelde enkele jaren in de jeugdopleiding van De Graafschap, om in 2020 de overstap te maken naar De Treffers. In Groesbeek werd hij al snel toegevoegd aan de eerste selectie van de Tweede Divisionist. Een blessure gooide echter roet in het eten. Afgelopen zomer deed hij daarom een stapje terug, door aan te sluiten bij AZSV.   De 20-jarige aanvaller gaat met veel ambitie komend seizoen naar Veenendaal. Hij zegt daar over in de de Gelderlander:  “DOVO is in alle facetten een stap omhoog. Mijn doel ligt nog hoger: ik heb het profvoetbal nog niet uit mijn hoofd gezet. Met DOVO hoop ik stappen in die richting te zetten.” Dat is dus een knaap met ambitie. Steenderen ligt overigens aan de andere kant van Doetinchem en daarmee is rijden naar Veenendaal geen grotere opgave dan Groningen- Hoogeveen…

Tja, in de rij van de terugspeelbal van Jorn bij DHSC, het verdedigende werk van HZVV bij AVV Swift, de goal van Deto en ook Swift in de laatste minuut was deze ‘inwaaiende bal’ toch echt een voorbeeld van een goal in een seizoen waar veel misgaat. Ieder klein of groot foutje leid ook gelijk tot een grote tegenslag. De tegenslag in Aalten werd ook niet meer overkomen. HZVV was gebroken. Dat snap je ook wel. Week na week laden de mannen zich weer op een gaan het proberen…. Dapper strijden gaan zij week naar week ten onder. Een enkeling wordt dan ook nog vroegtijdig gewisseld (Alex Zomer vandaag omdat hij dichtbij een 2de geel was) en houdt dan maar eens de kop omhoog. HZVV moet nog 4 wedstrijden en deze beker moeten ze helemaal leeg drinken. Hopelijk doen ze dat met de kop omhoog. Ook omdat ze wel willen laten zien dat ze kunnen voetballen en dat HZVV eigenlijk in die 4de divisie hoort…of zouden ze het doen omdat ze nog geloven in een houdini-act. Harry Houdini de goochelaar die om miraculeuze wijze wist te ontsnappen aan sloten en kettingen terwijl hij onder water lag…nu was Harry ook goed in goocheltruks met kaarten en kon nog meer van dat werk, maar zou HZVV ook nog kunnen ontsnappen nu de stand het volgende is geworden:

Stand nu Punten
SVDB 27
OV 24
FB 23
HZVV 18

Houdini

Natuurlijk ben ik een vreselijke optimist. Echter HZVV moet wel een enorme houdini-act uit de kast halen wil ze nu nog in de 4de divisie blijven….Ze moet namelijk 3 keer winnen en 1 keer gelijk spelen. Hopen dat OV en FB niet meer dan 3 punten in totaal pakken en vervolgens moet ze 3 keer een knockout-ronde overleven. Kortom niets is onmogelijk, maar HZVV heeft dit seizoen 3 thuiswedstrijden en 1 uitwedstrijd gewonnen. Dat is wel een behoorlijke ommekeer.

Hoe zou het kunnen. Dan is de te volgen route:

Datum Wedstrijd Voor Tegen
6-mei HZVV-Buitenpost 2 0
OV-SVDB 1 1
FB-Eemdijk 1 4
13-mei Genemuiden-HZVV 1 2
WVHEDW-OV 2 0
SVDB-FB 2 2
20-mei HZVV-Eemdijk 1 1
FB-WVHEDW 1 1
Ajax-OV 4 3
DHSC-SVDB 3 3
27-mei SVDB-HZVV 0 1
OV-FB 1 1

 

Dan komt de stand er als volgt uit te zien:

Stand nu Punten Erbij Stand dan Klassering
SVDB 27 3 30 13
OV 24 2 26 15
FB 23 3 26 16
HZVV 18 10 28 14

Dan nog even door 3 PD-wedstrijden worstelen:

30-mei 4de divisionisten vrijgesteld van 1e knock-out-ronde Nog 16 ploegen doen mee om 2 plaatsen in 4de divisie! Kans 1/8
3-jun 2de knock-out-ronde met 16 ploegen. 4de divisie speelt tegen 1e klasser die door de 1e knock-out gekomen is. 4de divisie speelt thuis .
10-jun 3de knock-out-ronde met nu 8 ploegen. Uit de 2de ronde. Iedereen kan tegen elkaar
17-jun Finaleronde van knock-out. Nog 4 ploegen strijden om de 2 plaatsen in de 4de divisie.

 

Glas is halfvol

Een stapje terug hoeft ook geen ramp te zijn. Trainer Bram Freie kent de eerste klasse (oost) en kan met Jaap en het team gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. Natuurlijk vertrekken Kelly (Apeldoorn), Noah (HHC) Jari (HODO) en stoppen Pim en Yannick. Of beter gezegd ze promoveren naar het vierde!  Verder zullen d’r nog wel wat vertrekken….dus zal nog wel wat meer ‘ruimte komen’. Zo’n degradatie is ook wel een beetje halfvol uit te leggen: HZVV heeft natuurlijk met Jesse, Tim, Damyan en andere jongeren best een paar talenten. Daarbij zien we de terugkomt van de verloren zoon Yoran Popovic en de komst van exotische namen als Gabriël Fernando (centrale verdediger) en Levi Mugabe (rechtsbuiten/aanvallende middenvelder).

Nog een ander voordeel: de 1ste klasse wordt een klasse met zaterdag en zondagclubs. Dus de kans dat HZVV meer in de regio speelt en dus meer toeschouwers trekt is behoorlijk groot. Wat dacht u van Noordscheschut, WKE’16 of vv Dalen. Allemaal gemakkelijk aan te rijden. Lanting kan de begroting bijstellen zou ik zeggen…en wij kunnen weer een aantal sfeervolle wedstrijden tegemoet zien….!

Zo zie je maar weer….achter de wolken schijnt de zon….

Verslaggever neemt afscheid, zit er weer op bij HZVV-TV…leuk is anders, maar de beker moet leeg….