Zaterdag was Yannick Manusiwa (22) de ‘man-of-the-match’. Deze zomer had hij bijna afscheid genomen van zijn HZVV….gelukkig bracht iets hem op een ander idee….!! Leve de clubtrouw.

November 2012

Het is november 2012 als ik deze zoon van trotse voorvaderen voor het eerste voorbij zie komen. De lange en goedlachse Manu speelt laatste man of stopperspil bij HZVV A1. Naast hem maatje Nick. Een goed team.  HZVV is in de zomer daarvoor naar een nieuw complex verhuist. Yannick speelde toen vermoedelijk in de C’s en maakte overstap naar de B’s.  In november 2012 staat hij als de rechtse speler op de foto, links van de leider. Een rechte rug die past bij het bloed van de trotse afstammeling van Maluku. De eilandengroep in Indonesia. Zijn houding is in mijn belevening onmiskenbaar ook te herleiden tot zijn voorvader aan moederskant.  Opa Lijster wist ook wel wat hij wilde. Yannick is daarnaast uitgerust met een ontwapende glimlach. Zelf was ik toen een paar jaar sponsorwerver. In november 2012 had ik net een vervelende zomer achter de rug, maar de sponsorwerving ging goed. Er zijn twee sponsoren, Simon Siy en Hilco Hartman die HZVV A1 willen ondersteunen in een nieuw pakkie stoppen. Daarnaast nieuwe tassen. Goede deal. Op deze foto staan diverse jonge kerels die al jaren bij HZVV spelen. Interessant is natuurlijk hoe deze spelers terecht gekomen zijn.  Op de foto zijn jongens te zien die niet doorgezet hebben, ze moesten aan het werk, ze moesten met hun vriendin op stap, gingen ergens anders wonen en/of voetballen en waren daar meer en minder succesvol. Er zijn met de kennis van 2017 drie opvallende jongens in dit team. Reza Hosseini, Nick Neumann en natuurlijk Yannick Manusiwa. Deze jongens worden dan op zaterdag 6 mei kampioen van de eerste klasse E. Clubmannen die geliefd zijn bij supporters en natuurlijk de vele vrienden die zij bij HZVV hebben. Yannick werd de laatste weken aangemoedigd door zijn familie, zijn knappe zussen komen wekelijks langs, vader en moeder zijn veel bij HZVV te vinden en stralen met z’n allen uit dat ze het gezellig vinden bij ons aller HZVV.

a1

Manu de speler

Centrumverdediger Yannick groeit wekelijks door en heeft dit seizoen solide opgetreden. Veel luchtduels, grondgevechten en vooral zijn grootste wapen: de crosspass.

Een crosspass heeft een link met het kruis

Van spiritualiteit geeft de paas niet thuis

Wekelijks wordt na de training blijft Yannick slijpen aan dit wapen

De goede kruis-paas stelt iedere verdediging op de proef, Yannick is er voor geschapen.

De lijzige keeper pakt de bal, kijkt rond, een schijnbeweging en een stuit

Roept Manu en rolt de bal vooruit

Op links vertrekt een kleine Nederlands –Afghaanse-man

Die, nog zonder bal, al langs de bijna stilstaande back snellen kan,

De bal wordt geraakt met de wreef

Het lichaam hangt een beetje scheef

De bal krijgt snelheid en komt in een stijgende lijn

De bal kijkt naar beneden en denkt wat is dat spelveld klein

De buitenspeler gaat als een speer

Ergens in de Noord-west hoek valt de bal neer

Kleeft aan de voet

En Yannick ziet het en weet…die crosspass is goed!

De crosspass, is zijn wapen.  Dit seizoen zagen wij dit wapen ook iedere wedstrijd. Een bal van centrum-rechts naar de positie achter de rechtsback. Op maatjes Reza of Marly.  Heerlijk als we zien dat zijn adidasje de bal met de wreef raakt.  Natuurlijk heeft hij zijn andere grote wapen maar moeizaam in stelling gebracht heeft: de free kick. De bekeken bal in de winkelhaak.  De draaibal om de muur. De bal  die de keeper nutteloos naar de grond doet gaan.  Het is te hopen dat de nieuwe trainers deze kracht onderkennen en Yannick in de hoofdklasse ook gaat scoren. Met Jan, Breuk of zelfs Zomer gaat hij een mooi duo vormen. Misschien niet elke week, maar met je cluppie op avontuur in de hoofdklasse. Dat wil je toch niet missen. Je doet zo veel ervaring op. Je kunt altijd nog op en lager niveau spelen, maar voorlopig hoeft dat niet! We gaan door naar de hoofdklasse. HZVV heeft je keihard nodig, wat er op de transfermarkt ook gebeurd. Een kind met rood-wit bloed daar heeft HZVV wat mee!

De weddenschap

Bij een andere club spelen was wat Yannick stevig in het hoofd had zitten. Een op deze blog bekende club had naar zijn diensten gevraagd. Yannick dacht er lang over na.  We zetten er 2 kratten bier op. Als hij meer dan 50% van de wedstrijden in de basis staat. Ik verdenk hem er van dat hij herhaald gedacht heeft aan deze traktatie! Zou het dus wel clubtrouw zijn? Of zijn het de biertjes die hem overhalen. Als hij nu aanstaande zaterdag 3 keer scoort staan we in de weddenschap gelijk! Als hij 5 keer zou scoren dit seizoen zou hij 2 kratten terug doen…..

Hoe nu verder?

Na gemotiveerd te zijn met bier, zal Yannick nu hard aan de slag moeten om komend seizoen te laten zien dat hij ook in de hoofdklasse kan groeien! Yannick en al zijn teamgenoten, gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap. Geniet er van! De supporters zullen dat in ieder geval doen. En wij zien uit naar de crosspass …op hoofdklasse-niveau!

kamp met spandoek

 

kamp op de bus

 

kamp shirt met tekst