Mooi dat in Hoogeveen sinds 2020 de mensenrechtenvlag gehesen wordt op 10 december.  Wat houdt deze vlag in? Is dat nodig? Symboolpolitiek?

10 december is de Dag van de Mensenrechten 

Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie. Ook in ons veilige, democratische Nederland. Om te laten zien dat de mensenrechten belangrijk zijn, lanceerden de Nederlandse anti-discriminatievoorzieningen in 2020 de Mensenrechtenvlag.

Deze vlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Met de Mensenrechtenvlag kunnen instanties, bedrijven, organisaties en particulieren laten zien dat ze de mensenrechten respecteren en ondersteunen. Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief.

Groningen (en vele andere steden) hangen deze vlag uit op 10 december

De Mensenrechtenvlag is dus een symbool. En wel een voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Belangrijke punten.  De vlag benadrukt het positieve en waar we naartoe willen met de wereld. De Mensenrechtenvlag is van en voor iedereen. Het is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Er is veel dat ons als mensen met elkaar verbindt: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn qua uiterlijk: als mensen bestaan we allemaal uit DNA.

De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag. De vlag legt niet de nadruk op onze verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt.

Wil je meer lezen over de mensenrechten? Kijk dan bij het College voor de Rechten van de Mens: www.mensenrechten.nl/nl/mensenrechten.

Alle Nederlandse anti-discriminatievoorzieningen organiseren op 10 december grote en kleine activiteiten in hun provincie. Wil je een activiteit organiseren? Heb je een vraag, maar kun je geen antwoord vinden op deze website? Neem dan contact op via vlag@tumba.nl.