Verslag (op persoonlijke titel) van een inspirerende dag met de gemeenteraad in Emmen. Bijschrift: drankje zoals op de foto was voor eigen rekening!

Soms zie je het pas als je er bent. Dit zou vrij naar wijlen JC, de voetballer van de eeuw, een uitspraak kunnen zijn die op de vrijdag 1 juli slaat. De hele dag liep ik rond met de gedachte: wat is de rode draad in deze dag? Waarom zijn wij hier en wat doen wij hier. Natuurlijk is een uitstapje van de raad ook goed voor de teamgeest en saamhorigheid in de toch al opvallend saamhorige Hoogeveense politiek. Het was in dat verband ook sneu dat de VVD (die nog bij moest komen van de goed voorbereide ‘kunstgrasveldenmotie’) en de CU afwezig moesten zijn. Bij het diner maakt Hetty Pullen van de CU dat in ieder geval nog ruimschoots goed door met de eerste prijs in de ‘fotowedstrijd 2015’ naar huis te gaan.

Op naar Emmen, goede buur
Eerst dacht ik een goede buur is lucratiever dan een verre vriend toen ik bij de ontvangst de plv. burgemeester Bouke Arends van Emmen hoorde praten. Dat was een te financieel ingestoken benadering zou maakte D’66-corifee Petrus Scheffers mij duidelijk.

deur

 

 

groep  A bij het kunstwerk de deur van Emmengroep 2

groep B wandelt over het nieuwe stadsplein

 

Arends zette wel op vriendelijke wijze de toon: Hoogeveen is voor ons de stad waar de regen (er is immers vaak sprake van westenwind) vandaan komt. Leuke sfeervolle opening in een verbouwd bruggebouw. Het bruggebouw wat voor velen als jaren stond voor tweedeling tussen het volk/de stad o.a. door dat sociale zaken en burgerzaken wel aan die kant van de Hondsrugweg zat en de bestuurders, raad etc. die aan de westkant van de zelfde weg zitten. Voor mij was het een déjà vu. Terug naar mijn eerste werkweek op 18 en 19 september 1996. Als jonge assistent-accountant van VB mocht ik in dat zelfde gebouw mijn eerste controle op de subsidieafrekening ‘kunstuitleen Emmen’ uitvoeren. Kunstwerken waar ik de voor of achterzijde niet van kon ontdekken met een waarde van 5-10 keer mijn jaarloon, werden vanuit dat Bruggebouw uitgeleend. Arends benadrukt de goede samenwerking (praten) in vierkant voor werk. Arends wil het nadrukkelijk goed maken: Hoogeveen is voor mij de voorkeursplek voor een ijsbaan. Sympathiek gebaar van de tijdelijk burgemeester van de leukste 100.000+ gemeente in Drenthe. Of een doekje voor het bloeden..:-). Een dood vogeltje wat je gemakkelijk weggeeft….dat brengt ons bij de afgunst. Afgunst straft zichzelf of ….

Afgunst staat gelijk aan toegeven dat je je minder voelt
De filosoof Greene sprak deze wijze woorden. Na Arends kregen wij een uurje ‘strooien met miljoenen’ door Centrum-vernieuwingsdirecteur Dave van Alebeek. Een keurige man, hij deed me een beetje aan een accountant denken, dus dat voelde meteen vertrouwd (bleek later ook zijn achtergrond…). Vanaf 2006 is Emmen bezig met centrumvernieuwing. Vele adviseurs (‘onze’ adviseur Ashok Bhalotra inclusief), maar ook heel veel inspraak van burgers verder ligt er een bijna afgerond investeringsproject van inmiddels zo’n 600 miljoen. Afgunst lag op de loer. Natuurlijk is het voor Hoogeveen beter dat buurgemeente Emmen een sterke partner is in plaats van een artikel 12-gemeente. Dus afgunstig hoeven wij niet te zijn. Een goede buur is immers lucratiever…Maar laten wij het dan halfvol benaderen. Wat heeft Emmen voor moois waardoor wij als Hoogeveners ons kunnen laten inspireren? Vele raadsleden hebben tot laat in de avond van deze dag gefilosofeerd over ‘waar moet Hoogeveen haar lange termijn visie op richten’? Een stadsplein van 26.000 m2 was niet echt waar wij aandachten. Maar een plein wat regulier voor 30% gevuld is met laagje water en fonteinen en wat door even de stop d’r uit te trekken om getoverd kan worden tot een evenementen terrein voor 8000 bezoekers, dat zette ons aan het denken. Het Tjalma-park ombouwen? Of toch de vijver in het nieuwe Dwingelandpark aanpassen? Hoogeveen krijgt er dan ook een mega-evenementenlocatie bij. Moet wel (zeer) regelmatig schoongehouden worden….wij waren dan ook niet afgunstig voor wat het de exploitatiekosten betreft. De integratie op het plein van groen, spelen en recreëren was mooi om te zien. De graffiti-vrije skate-pipe was mooi of de ‘shared space’ waar fietsers en wandelaars gemoedelijk de ruimte delen. De prachtige 50 meter bij 60 meter videowand deed de raadsleden gelijk brainstromen over de Hoogeveense mogelijkheden. Te gebruiken voor EK-finales (?), tour de france en bijvoorbeeld een lokale presentatie van de Passion. Prachtige opties. Misschien iets voor de initiatiefrijke vastgoedbaronnen van Van Triest op ons vernieuwde kerkplein. Of voor de firma C. Pet BV om dat zelfde plein, aan hun pand, een impuls te geven. Het scherm kent meerdere verdienopties. Reclame (wel selectief), evenementen-verpachting, nieuwsberichten zelfs van de locale overheid. De kosten waren 285k voor het scherm en daarbovenop nog extra kosten voor montage en geluid. Dat maakte een zeer haalbare 345k. Moet te doen zijn voor de Hoogeveense ondernemers. Zelf vond ik de bijzondere en zeer lange ‘bank’ over het plein een mooie vondst. Een ‘roomdivider’ noemde Dave het. Deels zitplaatsen uit hout. Deels ligplaatsen als een strandstoel. Deels betegeld om over te lopen of om op te staan. Verhoging bij concerten en dergelijke. Onze relatief lompe plantenbakken in de Hoofdstraat kwamen bij mijn binnen als een gemiste kans. Dus meer beton eruit en zitplaatsen d’r in. Overigens mag de hoeveelheid groen wel op Hoogeveens niveau blijven….
De sympathieke spreker Dave pelde de genoemde 600 mln voor ons vakkundig af. Zo kwam hij aan het einde van de rit tot de conclusie dat Emmen maar 35 mln hoefde te investeren om deze zaken voor elkaar te krijgen. Hum, cijferaars en niet-cijferaars fronsten hun wenkbrauwen. Dat was voor Hoogeveen ook haalbaar geweest, ons meerjaren investeringsbudget is immers nu 41 mln. Natuurlijk hebben wij een vergelijkbare status als Emmen (industrie, werkloosheid, opleidingsniveau etc) maar wij zijn niet de 100.000+-gemeente. Maar 565 mln van elders bij elkaar krijgen dat is wel een kunststukje. Dat moeten we nog wel een beetje nuanceren. De provincie deed er even 70 mln bij. Emmen stopte zelf ook 50 mln in het Atlastheater (samen dus 85 mln). Een combinatie van backoffices, zalen en congresfaciliteiten die door Wildlands geëxploiteerd wordt op basis van 40-jarige huur van de gemeente. Natuurlijk rekent de gemeente de 150 mln die Wildlands zelf in de verhuizing steekt niet mee. Hoe komt met dan aan dekking voor deze miljoeneninvestering?

stadsplein

wand

Op zoek naar de Zuiderzeelijngelden
In mijn zoektocht naar de rode draad van de dag kwam deze titel ook bij mij boven. Vorig jaar waren wij op bezoek in Coevorden. Miljoenen van de ZZL zitten daar in het Europark. De rail-overslag locatie van Nederland. Volgens het bericht van RTV Drenthe van 18 maart 2012 is van de 2,16 miljard zo’n 222 miljoen in de wegen rondom Assen gestoken. Een afrit bij de TT-baan (op 3 kilometer van Assen-Zuid) en alle andere investeringen in het project Florijn-As. De derde Drentse partij die een zeer vorstelijke bijdrage uit de ZZL-gelden kreeg was dus Emmen. Verder zitten de gelden in het noord-oosten in heel veel asfaltprojecten. Eindelijk een vierbaans N50 tussen Emmeloord en Kampen, inclusief een nieuwe brug. Een rondweg zonder stoplichten om Groningen. Nooit meer die lange zomerfiles bij de snelwegrotonde van Joure. Vers asfalt blijkt de favoriete bestemming van de 1,8 miljard euro waarmee het Rijk het noorden van Nederland compenseerde voor het afblazen van de Zuiderzeelijn via Drachten naar Groningen. In Emmen hoorde ik ook nog nog van een noviteit. Het asfalt in de tunnel heeft vloerverwarming en verkoeling. Moet toch niet gekker worden en toch kon het uit. Minder strooien, maar vooral levensduur verlenging…
Natuurlijk is het niet alleen maar halleluja met de Wildlands. Op dit moment staat er voor 59,5 miljoen euro aan leningen uit, zo becijferde het Dagblad van het Noorden. Ruim de helft is afkomstig van de gemeente Emmen. Daarnaast leenden de Rabobank (15 miljoen euro), bouwer VolkerWessels (7,5 miljoen euro) en de provincie Drenthe (6 miljoen euro) geld aan Wildlands. Daar moet rente over betaald worden. Er komt dus rond de 300 mln uit ZZL-gelden, EFRO, EU-subsidies en al dat soort ‘grote potten geld’.
Dat roept de vraag op…waarom krijgen niet alle HEMA-gemeenten een bijdrage uit deze 2,16 mrd. Als we gaan zoeken on the internet lezen we dat Hoogeveen de mindere kromming in de stationsboog uit dit potje gaat krijgen. Dit is wel teleurstellend. Iets wat we eigenlijk niet echt willen of wat wij niet geld waard vinden (40 seconden reistijd voordeel….?). Daar zouden wij geen geld in steken. Hoogeveen weer het laatste jongentje (of meisje) in de rij bij het uitdelen van de snoepjes? Ach, Henkie wat sneu nu. De snoepdoos is leeg. Ad, Cor en Emma kregen net de laatste snoepjes. Waren wij niet alert genoeg? Er zijn destijds, zo gaf bijna-nestor van de raad Gerard Fidom aan, wel vragen gesteld in de gemeenteraad. Hoogeveen had blijkbaar niet de juiste of omvangrijke projecten om in aanmerking te komen voor en paar (honderd) miljoen. Moeten we nu de calimero-pet opzetten? Moeten we kijken naar Wildlands of TT-circuit als geldmagneten? Emmen ging uit dat door de 600 mln investering er in de rgio een omzetgroei van 95 mln gerealiseerd kon worden. En 800 extra banen. In Wildlands zelf 500 en bij toeleveranciers de rest….maar persoonlijk denk ik dat het goed is dat Hoogeveen niet dergelijke ambities heeft. Een goed draaiende regio als Zwolle heeft ook geen grote evenementencomplex. En iedereen weet dat als Wildlands de exploitatie niet kan bolwerken er ook lange en zware raadsvergaderingen aan komen om nog maar eens wat kwijt te schelden of te subsidiëren. Met FC Emmen en Wildlands heeft de enige 100.000+ gemeente ook gelijk de grootste molensteen om de nek hangen. Ook voor Hoogeveen hoop ik dat dit allemaal goed gaat.

lucht en wildlands

De wereld dichtbij
Wat was dan de rode draad voor deze dag? Ik ontdekte het pas in de loop van de avond. Doordat de excursie dit jaar zo dichtbij was ging de raad bij Stefano Pusceddu aan tafel. Dit Italiaanse specialiteitenrestaurant is een parel voor Hoogeveen. Het trekt natuurlijk geen 1,3 mln bezoekers, maar het kan ook eerder uit en krijgt geen overheidsteun…Met de culinaire kwaliteiten van Stefano kwamen de raadsleden in Italiaanse sferen. Eén keer per jaar met je collega’s uiteten is luxe, maar ook weer niet extreem (zeker omdat we geen reiskosten maken en de gemeente Emmen verder netjes gefaciliteerd heeft). En dat we daarmee een Hoogeveense ondernemer steunen is mooi. Kan niet altijd, maar als het kan, moeten we het doen. Buy local zou je kunnen zeggen of zoals Stefano beschreef ‘0-kilometer-inkoop’ daarom serveert hij ook graag regioproducten in een Italiaans jasje. De dag was dus gericht op: dat de wereld zo dichtbij gebracht is. Dat vond ik persoonlijk het fraaiste van Wildlands: de nagebouwde Afrikaanse dorpjes, jungle, artic station en tempel etc. Je moet met basisschool kinderen naar dit park, niet alleen om de dieren, maar om ‘het avontuur’ en de sfeer. Daarmee heeft Wildlands de wereld op 20 kilometer van Hoogeveen gebracht. Zonder onze eigen ‘heritage’ te vergeten moeten die les uit de dag van gisteren leren. Hoogeveen midden in de wereld. Misschien moeten we Hoogeveen Culinair gewoon een dag uitbreiden en de AZC-inwoners vragen één dag hun maaltijden te maken en daar te verkopen. Zou dat voor de commissie een mogelijkheid zijn? We moeten in Hoogeveen ons internationale karakter niet vergeten. We liggen niet meer geïsoleerd. Hoe gaan we hiermee aan de slag. The world is at our doorstep! Ik snap niet waarom het Wildlands heet. Op reis door de wereld (in 1 dag) zou de lading beter dekken. En hoe mooi de gebouwen, velden ook zijn, de mensen maken de cultuur. In dat geval is het eigenlijk ook weer jammer dat je niet de mensen uit Afrika, Zuid-Amerika, de woestijnen en de poolgebieden er bij kunt ontmoeten. Voor een deel zitten die in de AZC’s….? Moeten we dan in Hoogeveen ook aan de slag met een Afrika-festival of feest met Syriers en andere gasten van onze plaats…
Overigens het leukste (raadsleden zijn ook kinderen – geweest-) is de Artic-1. Dat zou ik bewaren tot het laatste. Het is echt entertainment met natuur en dieren centraal. De staarten van de ratten zijn echt een vondst…wat een grap. En zo zie je maar weer: het zijn de kleine dingen die het doen. Iets van € 500 aan touwtjes heeft net zo veel impact als 150 mln aan gebouwen…! Wie het kleine niet eert…de wereld dichtbij! De raadsleden hebben er die avond flink over nagepraat. Tijd voor visie 2030 voor Hoogeveen! Leve politici met visie hoor ik u denken….ben benieuwd wat volgend jaar (de laatste van deze periode) de raad haar licht in dit kader gaat opsteken. ‘met open mind de wereld in’ is een goed motto voor raadsleden….. dat geldt voor samenwerking culturele instellingen, biblioseums, geclusterde schoolgebouwen, topsporthallen, geïntegreerde voortgezet onderwijsgebouwen….we spraken op donderdag 30 juni met de nodige verwarring over wie nu voor stenen en wie nu voor inhoud was. Maar wat gaat voor op ‘stenen’ en op ‘inhoud’ (of beleid..) de mens. De mens gaat voor op stenen en op beleid. Toch goed dat we soms een dagje op andere gedachten komen…zelfs bij de buren. Als het maar niet zo wordt als bij noaber en noaber op RTV Oost….

gezellig bij elkaar

toch gezellig als je met elkaar op pad bent