Dit is een blogje over ‘de beker die leeg moest’, het eerste volledige seizoen HZVV TV en kleine vooruitblik naar volgend jaar. Zou er een complete Drentse eerste klasse komen?

De beker moest helemaal leeg…. Ik zei nog tegen de ploeg van HZVV TV. Zullen we de laatste wedstrijd laten schieten? Maar nee, de beker moet helemaal leeg. In oudheid werd gesproken over het leegdrinken van een gifbeker. Socrates kreeg deze straf…en dan moet de beker helemaal leeggedronken worden. Waar komt dat van die gifbeker vandaan? We zien het op een beroemd schilderij:

De dood van Socrates geschilderd door Jacques-Louis David in 1787.

Het hangt in het Metropolitan Museum of Art in New York

Toelichting op schilderij 

Wij zien hier een stervende man die nog volop leeft. Op zich al een rare tegenstelling. Hij staat echter op het punt zijn gifbeker te drinken, omringd door een groep vrienden. De vergelijking met Christus aan het laatste avondmaal met de twaalf apostelen is duidelijk.

Socrates (ca.469 v.Chr. – 399 v. Chr.) was een klassiek Atheens filosoof en wordt gezien als een van de grondleggers van de westerse filosofie. Hij schreef nooit iets op. Wij kennen hem alleen uit de tweede hand, vooral via zijn door Plato opgetekende dialogen, geschriften van de historicus Xenophon en toneelstukken van Aristhophanes. Al die kennis is gekleurd, wij kunnen nooit precies weten wie Socrates werkelijk was. Dit wordt het ‘socratisch probleem’ genoemd.

Bij Socrates staat de communicatie centraal. In voortdurende dialoog met zijn toegewijde luisteraars prikkelt hij hen door kritische vragen naar zichzelf te kijken. Iemand kan pas iets kennen als hij zichzelf kent. Met een methode vergelijkbaar met hoe een barende vrouw een kind ter wereld brengt, door afwisseling van aanmoediging en ophouden, helpen duwen en masseren, wordt iemand geholpen zijn kennis en waarheid te ontdekken. Vele individuele opvattingen vormen samen een algeheel beeld. Twijfel is de bron van kennis. In tegenstelling tot de leer van de sofisten die de waarheid verkondigen.

Vanwege zijn kritische houding naar de gevestigde orde werd Socrates ter dood veroordeeld. In een dialoog met zijn jury lukte het bijna om zijn vonnis ongedaan te krijgen. De spot die hij dreef met straf en beloning werd de rechters uiteindelijk teveel, en de gifbeker werd zijn lot. Maar niet na een uitvoerige dialoog met zijn leerlingen over de onsterfelijkheid van de ziel. Volgens hem kon een goed mens niets kwaads overkomen, niet bij leven en niet daarna. In zijn laatste woorden vroeg hij een vriend een haan te offeren aan Asklepios. Een gewoonte om bij ziekte om genezing te smeken en bij stervenden de ziel te begeleiden naar Hades in de onderwereld.

Kunnen wij hieruit leren dat een voortdurende dialoog met stervenden en hun omgeving kan ontdekken wie zij zijn en wat hun opvattingen zijn? Voor het zielenheil van de stervende. En misschien ook voor dat van de achterblijvers…weten we dat ook weer.

Eerste jaar HZVV-TV

Dit was mijn eerste volledige seizoen van HZVV TV. Frans van Dorst, Be Zwiggelaar en vele anderen hebben we dit mooi opgezet. Natuurlijk met alle steun van buurman v.v. Hoogeveen, specifiek Gerjo Stegeman, die van grote waarde is geweest. BC HZVV, vereniging HZVV en natuurlijk supporters de Rood Witten legde geld bij elkaar en zo kwam er mooie apparatuur. Be maakte een behuizing voor kwetsbare onderdelen en natuurlijk de commentaar tafel op de HZVV tribune. Zelf mocht ik ook een keer of tien ‘optreden’ als verslaggever. Door chronische verkoudheid soms een opgave, maar eigenlijk altijd erg leuk. Op eens wist ik het ‘ik wordt sportverslaggever’…Wekelijks keken zo’n 60 personen, soms een uitschieter naar 100 kijkers die live meekeken. Soms zelfs ver weg op de wereld. In Spanje of Tenerife, maar ook in Hardenberg in de voortent. En natuurlijk voor de ouderen die niet meer (bij winterse omstandigheden) naar HZVV konden komen.  Denk aan de bijna 90-jarige Jan Bisschop en bijna 100-jarige Ge Masselink. Beiden vaste kijkers. Het was een leuk eerste jaar. We misten vrijwel geen doelpunten…soms sprak ik 10 minuten en had de microfoon niet aangezet. Of viel onze jolobox-verbinding uit. Maar over het algemeen konden we de wedstrijden goed volgen en er verslag over doen. Daar door werden wij een intensieve volger van HZVV-1

Intensieve volger HZVV-1

Natuurlijk waren wij allen al fans  van HZVV, maar door HZVV TV volgden wij de wedstrijden nog intensiever. Herkende namen van andere clubs, soms gekke namen die nog beter blijven hangen. Rob Knul van SDVB of Tim Boterenbrood van SV Huizen. Gebroeders Maikel en Sten Toeter van Olde Veste en zo.  Ook reisden wij met de bus mee naar Amsterdam of reisden bijna 2 uur naar Aalten of dergelijke uitwedstrijden. Vaak na een verliespot moesten we 2 keer zo lang terugreizen. Het viel allemaal zwaar. En het zakte verder weg in het gebrek-aan-vertrouwen-moeras. We lopen even door de leuke en minder leuke momenten.

Topmomenten

# Omschrijving
1 Vrije trap van Jan Hup bij AVV Swift, strak in de kruising vanaf 30 meter
2 Interview met Wesley Sneijder bij DHSC
3 Samenwerking met Jaap Scholing en Rob van der Sleen
4 Laatste kwartier bij Genemuiden uit…
5 Sfeer in de spelersgroep
6 Debuut Noël van der Sleen 17 jaar
7 Samenwerking bij HZVV TV

 

Dieptepunten  

# Omschrijving
1 Vertrek van Rick Mulder
2 Ziekte van Harold Brunsting
3 Tegengoal in 96ste minuut bij 0-0 bij DETO uit
4 Idem in 93ste minuut bij AVV Swift bij 2-2 stand
5 Corner bij AZSV die over Jari Hooijer in de goal waait
6 Blessure Pim de Jonge in laatste wedstrijd bij SDVB uit
7 Degradatie tegen Eemdijk ondanks 5-1 winst

 

We kijken uit naar volgend jaar

Door de overstap naar weekendvoetbal ziet de eerste klasse (5de divisie) er volgend jaar heel anders uit. Als we uitgaan van een complete Drentse klasse dan zouden onze reistijden etc. wel eens heel anders kunnen worden.  Overigens ook de faciliteiten. HZVV is dan één van de weinige clubs met zo’n sportcomplex. Als clubs als Ajax (amateurs), DHSC of SDVB al onder de indruk zijn, hoe zou dat dan volgend seizoen zijn…

Zekere Drentse 1e klasse ploegen:

 1. DZOH uit Emmen
 2. Alcides, degradeert uit 4de divisie zondag;
 3. VKW, degradeert ook uit 4de divisie zondag;
 4. HZVV degradeert uit 4de divisie zaterdag;
 5. v. Emmen, 1e klasse zondag
 6. SVBO, 1e klasse zondag
 7. Rolder Boys, 1e klasse zondag
 8. WKE’16 (kampioen of nacompetitie 2de klasse zondag)

Nog onzeker, maar kandidaat 1e klassers:

 1. Noordscheschut, moet nacompetitie spelen;
 2. Gomos, speelt nacompetitie in 1e klasse zondag;
 3. Achilles 1894 speelt nacompetitie in 2de klasse L zaterdag;
 4. v. Dalen speelt nacompetitie 2e klasse zondag;
 5. v. Valthermond, kampioen of nacompetitie 2de klasse zondag;

Opties om aan te vullen:

 1. Olde Veste 54 uit Steenwijk na degradatie 4de divisie zaterdag;
 2. SV Dalfsen uit 1e klasse zondag

Kortom een compleet Drentse klasse behoort tot de mogelijkheden. Nadeel is wel dat er dan sprake is van slechts 3 clubs uit de zaterdagklassen. Dus 10 uit het zondagvoetbal. Gegeven de mogelijkheid dat zondagclubs om 17 of 18 uur spelen mogen spelen we dus maar heel weinig om 15.00 uur onze uitwedstrijden…kijken of dat ook bevalt…Kon nog wel eens voor ‘druk’ op het thuisfront zorgen…

Kortom het worden interessante tijden….ook voor HZVV TV…v.v. Hoogeveen trouwens gefeliciteerd, jammer dat we elkaar nu in ieder geval 1 seizoen mislopen……