Zomercolumn’s voor Radio Hoogeveen. Het gaat steeds beter. Hierbij de tweede column. De uitgebreide versie dat wel.  Met bijpassend beeldmateriaal. 

Hierbij de tekst van column 2 de versie 1. Uiteindelijk is versie 4 uitgesproken. Als goed columnist leer je dat ‘schrijven schrappen is’. Dit is dus de té uitgebreide versie. De versie 4 moet je maar terugluisteren bij Radio Hoogeveen. DJ in het WEEKEND – Radio Hoogeveen.  Een goede column voldoet aan de volgende 5 ingrediënten:

  1. Persoonlijk
  2. Stijl
  3. Vermaak
  4. Verrassing
  5. Kort en krachtig

Kortom voor mij is het uiterst leerzaam om deze 5 te verwerken in een column’s voor Radio Hoogeveen. Van column 1 naar column 2 ging het al een stuk beter. Natuurlijk is het nog geen Mastwijk en zeker geen Lohuus of van ’t Hek, maar ik begin dan ook maar net….

Beste luisteraars van Radio Hoogeveen hierbij de 2de zomercolumn

De afgelopen week is in Hoogeveen het pulledaggeweld weer losgebarsten. Vele tienduizenden bezochten de grootste braderie van Hoogeveen. Winkeliers en de zeer verschillende braderie-kooplieden werven zich in de handen. Opvallend dat we op zo’n pulledag maar liefst 5 worstenkramen zien staan….echt vega is het publieke dus niet….De regionale pers wijde er vrijdag jongstleden een stukje aan de pulledag. Daarbij stond centraal de vraag ‘waarom komt u toch naar de pulledag’. Vrij suggestieve titel. Het artikel gaf op vrij ludieke wijze een inkijkje in de diepste overwegingen van de pulledagbezoekers .Een van de leukste antwoorden kwam van een vermeend willoze man, zijn antwoord op dé vraag: ‘omdat het moest van mijn vrouw’.  Andere antwoorden uit heel ander perspectief: ‘komt het ook op facebook’ of ‘ik lees geen kranten’. Anderszins waren er ook die zelfs in de pulledagvraag een complot zagen: ‘als ik antwoord geef verdraait de pers toch mijn woorden’.  Zo ver gaan de invloeden van onze dagelijkse portie wantrouwen die via een van onze vele schermen tot ons komt. Zorgelijk. Kortom de pulledagvraag was als een spiegel voor de ziel van Hoogeveners en de bezoekers van het Hoogeveense. Zelf vond ik overigens de aanwezigheid van diverse benaderbare artiesten bij terrassen (en ijssalons) zeer geslaagd. Die houden we d’r in Binnenstad Hoogeveen zou ik zeggen. Krijgt de pulledag gelijk een andere toon, een andere sfeer …. Kijk dat is positief-over-Hoogeveen!. Zie ook: positiefoverhoogeveen | Facebook

Deze week zat vol met hooi en troep op snelwegen, over boerenopstand die door andere opstandige lieden vlot gekaapt leek te worden, over onduidelijkheden over depositiewaarden en een duidelijke oud-minister van Landbouw Cees Veerman. Zelf ook in 2002-2007 verantwoordelijk voor het stikstofprobleem. Deze week was ook de week van schandalige bedreigingen waar de bedreiger vaak bij nader inzien (al dan niet voor de rechter) zelf ook van schrikt. En mede daardoor een acuut terugtreden van de Caroline van der Plas uit de media. Zag u haar filmpje met bril in de social media, poeh wat zag er vermoeid uit. Dus ik zou zeggen Lientje67 maak van de nood een deugd en neem lekker paar weekjes vakantie. Doen de ministers toch ook al. Je zei het al, voorlopig voldoende op TV geweest, tijd voor minder modder en meer gesprek. Van een opstand is nog nooit een brave boer beter geworden. In die zin ben ik ook blij dat Rutte te zijn nokia  heeft gepakt en van der Tak van de NLTO gebeld heeft. Het polderen is weer begonnen. Om met Veerman te spreken, de stikstofkaart van tafel, maar de natuurdoelen moeten bovenaan staan. En zijn waarschuwing is zo terecht: ’na stikstof als kanarie in de kolenmijn, komen nog de problemen met het water, de bodemdaling en de klimaatverandering’. Branden in Europa, overstromingen in Kentucky en 1,5 % van Parijs is al onhaalbaar. Dus wereldwijd wordt het 2,8% warmer. Dat is minimaal 7 graden rond de evenaar (zomer bijna 50 graden?). Dus miljoenen klimaatvluchtelingen….die 43.000 vluchtelingen in Ter Apel zijn dan een mini-probleem.

Caroline van der Plas zoals we haar nog niet vaak zagen, vermoeid en dat snap ik ook wel….

In deze week was er nog een spannend moment…….:-), in Hoogeveen ging het namelijk, na de ratten en de vlaggen, over de bekendmaking van de unieke naam van het inmiddels naamloze stadspark. U weet nog wel, het voorheen Burgermeester Tjalma-park. Echter alle versierselen werden de man postuum door de raad ontnomen. Met een heuse vooraankondiging werd de spanning nog wat opgevoerd. En dinsdag jongstleden werd het doek door de huidige burgemeester van een vrij lullige tijdelijke bordje gehaald. Het zou Hoogeveen ook niet zijn als het officiële bord nog niet klaar is. Dat gaat nog maanden duren. En als u daar vragen over stelt dan kent u het antwoord al: ‘personeelsgebrek’. Nadat Loohuis in het bijzijn van een fotograaf het doek had weggetrokken maakte een teleurstelling  zich van mij meester. Raadkhuispark stond er. Uit alle 4 de namen kozen een handjevol Hoogeveners die voor de hand liggende en saaie naam. In de Kerkstraat staat een kerk. Aan de stationsweg ligt een station en dus heet het park naast het raadhuis het raadhuispark.  Niemand kan daar een complot in zien, niemand hoeft zich te ergeren en niemand hoeft te onderzoeken of de naamgever wel koosjer is moet men gedacht hebben. Volstrekt logische naam….

Tijdelijke bordje is inmiddels ook weer verdwenen

 

Het toenmalige Tjalma-park eind jaren 50 van de vorige eeuw. Helemaal bovenaan ons huis (dus na 1956)

Hoewel Hoogeveen bij Operatie Steenbreek (Stichting Steenbreek I Samen van verstening naar vergroening) d’r helemaal niet zo goed op stond, hebben we toch meerdere mooie parken. Parken waar veel gebeurd. Bentinckspark bruist van de sport, Steenbergerpark leeft. Met festivals, buitenbios, crossbaan, frisbee-parcours. Bewoners Zuiderpark zijn volop bezig met de natuur, wormenhotels en dat soort zaken. Het nieuwe park Dwingeland is een voorbeeld voor allen. Samenspelen. De Krajicek Playground. Ook dat word een superpark met verbinding naar de wijk en de beide scholen. Maar het Raadhuispark is het lelijke eendje onder de Hoogeveense parken.

Ontwerp van Park Dwingeland met 9 speelelementen. Rechts de Krajicek Playground

Het raadhuispark is een een recht-toe-recht-aan park met Oost-Europese allure. Natuurlijk passend bij het extreem functionele aanbouwsel aan het door  C.J. Blaauw in de stijl van de Delftse School ontworpen raadhuis van 1940. Nu is het een park met jaren 60-fonteinen, uitdijende of afgeknapte bomen en wilde struikgewassen, aftandse trapjes en enkele bankjes. Bankjes waar een handjevol jongeren in hoger sferen proberen te komen. Een park heeft toekomst als mensen er graag verblijven, dat is nu niet echt het geval….. Twee jaar terug was een delegatie van de raad en de Hoogeveense historici in Papenburg. Een stad die haar historie terug heeft laten komen en goed weet te benutten. Rechttegenover het gemeentehuis van Papenburg ligt het museumschip de Frederike van Papenburg….leuk idee voor Hoogeveen?

Foto van het museumschip en daar achter het eveneens karakteristieke Rathaus van Papenburg. Prachtige locatie voor trouw – en groepsfoto’s. Hét startpunt voor een stadswandeling? 

We zouden het park waar nu het beeld de veenarbeiders is weggestopt, een historisch park kunnen maken. Een eerbetoon aan de turfstekende en varende voorouders en daarmee een aan de historie van Hoogeveen. Turf, veenhuisjes, boekweit, de wieken, de werven en de pramen en dat soort zaken. Dan kunnen we de vijver uitgraven en daar een replica van de Drentse Praam neerleggen (zie verder). Volgend jaar kan dan Vincent van Gogh denkbeeldig aan boord van de trekschuit stappen en het park kan ons 140 jaar terug in de tijd brengen. Immers Hoogeveen moet zich in het van Gogh-jaar niet het kaas van het brood laten eten. Met van Gogh krijgt het raadhuispark een interessante toekomst en wij gedenken onze historie, dan dient het park ook een groter doel dan wandelroute voor een enkele rollator….. sorry buurvrouwen.

Uitleg over ‘sorry buurvrouwen’

Wij zijn in de gezegende omstandigheden dat onze buurvrouwen 85 en 96 jaar zijn. En zij zijn voor hun beweging afhankelijk van (steeds kleinere) rondjes door het park. Dat willen we hen natuurlijk niet afnemen…zelfde geld voor de Westerkimmers. 

Muzikale begeleiding

Johan had een zeer toepasselijk nummer gekozen om op deze column te reageren: Saturday in the park van Chicago. Een favoriete band van mij.  Het nummer kwam op nummer 3 in de Billboard Hot 100. Het album stamt uit 1972 en er werden toen meer dan 1 miljoen van verkocht….heerlijke muziek!

 

Naschrift ‘over de Drentse praam’

De Drentse praam is een toonbeeld van ons veenkoloniaal verleden. Het vervoermiddel om het gestoken en gedroogde veen naar de randstad te krijgen. Vaak met een zeil d’r op, maar ook door vrouw en kinderen voortgetrokken langs het jaagpad. Zo’n praam is een schip van iets meer dan 21 meter en feitelijk een varende laadbak zonder kajuit. Onder het achterdek was het verblijf voor de schipper en in het vooronder een slaapplek voor de knecht. De schepen hadden een hoog vrijboord met in de kop en de kont een berghout met stuizen op de ronding die sterk naar beneden hingen. Daardoor zagen de Drentse of Hoogeveense pramen er wat treurig en zelfs nors uit. We voeren ze tonnen turf naar Holland. Ze waren zeewaardig genoeg om de Zuiderzee over te steken en het turf naar Holland te brengen.

Historische foto van de Drentse Praam, zou dat niet passen in een grote vijver? Een ornament om onze (nautische) geschiedenis te herdenken.

 

Onze voorouders op een praam

 Meer over de pramen:

 “Drentse Praam” Home

 Drentse turfpraam » Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (ssrp.nl)

 De haven van Hoogeveen (deel 1) | Scheepsjournaal Drentse Praam – Hoogeveensche Courant

Naschrift persoonlijk 

 Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik gestemd heb op de naam Park 40-45. En dat ik zelf de naam Vrijheidspark had ingediend. Een park om te gedenken dat we na 13 april 1945 de vrijheid weer terugkregen en dat we die ook moeten koesteren. Ik wilde dan het park vol zetten met beelden of kunstwerken die vrijheid symboliseren. Het park kent aan de voorkant van het gemeentehuis al het beeld van de geketende man. Natuurlijk zou daar anno 2020 een geketende vrouw bij moeten… maar er zijn meer vrijheden die bevochten moesten worden en daar zouden kunstenaar expressie aan kunnen geven. En we als de het groen wat terugbrengen, pakken het tweede (westelijke) deel d’r bij? Dan zou het een park kunnen worden waar je gaat zitten kijken op een bankje naar intrigerende kunstwerken. Je zou er ook kunstzinnige evenementen kunnen houden, muziek, schilderkunst, beeldende kunst. Natuurlijk moeten er bewakingscamera’s hangen en picknick plaatsen komen. De nieuwe Hoogeveners (zeker op dagen als het in het AZC niet te harden is) komen wel naar het park om te recreëren.

Foto EJK vrijdag 29 juli om 20.20 uur. Met als opschrift:  Uit het duister opziende naar het licht volbracht gij uw zware taak. 1940-1945. Ter herdenking aan de gevallenen.

 

Bijlage 1 Een goede column

Een goede column heeft 5 ingrediënten! Hierbij de uitwerking van de 5 ingrediënten:

  1.  Persoonlijkheid

Een column is een persoonlijk stukje. Het draagt de visie van de schrijver uit en heeft dan ook vaak het doel om uitdagend te zijn. Als jij een column schrijft is het dus jouw mening, jouw stem die men hier terug hoort te zien. Vaak gaat het om jouw persoonlijke beschouwing van een bepaalde vraag of idee. Dit onderwerp is meestal geïnspireerd op iets in de actualiteit of iets dat in jouw leven is gebeurd.

  1.  Stijl

Ondanks dat persoonlijke element omvat het schrijven van een column wel meer dan het verspreiden van je mening. Anders zou iedereen die op een Facebookpost over de prijzen van de Efteling reageert ook al columnist zijn.
Bij het schrijven van een column gebruik je literaire middelen om je doel uit te dragen. Denk aan stijlfigurenspanningsopbouwvertraging, versnelling en herhaling. Zorg dus dat je deze goed onder de knie hebt. Oefen met schrijven en weet welke middelen je in wilt zetten om jouw stuk persoonlijk te maken.

  1.  Vermaak voor je publiek

Het publiek vermaken is ook een belangrijk doel van een column. Dit vermaak kan uit vele hoeken komen. Of je nu wilt grappen, een vlammend betoog afsteekt, met een scherp oog analyseert of onconventionele ideeën aandient. Vind de vorm die bij jou en je column past en zorg ervoor dat het leuk is om te lezen. Misschien voelt dit wat vreemd als je gewend bent objectieve en informatieve stukken te schrijven, maar met een column kan je alle richtingen op die je wilt.

  1.  Verrassing

Waarom zou de lezer geïnteresseerd zijn in jouw mening? Heb je iets nieuws toe te voegen of weet je iedereen met jouw stijl of humor vast te grijpen en te overtuigen? Wat het ook is, zorg voor een verrassende column. Iets wat men niet verwacht en iets wat niemand anders dan jij zou kunnen schrijven.

  1.  Kort en krachtig

Tot slot zorg je dat deze ingrediënten in de column passen. Je schrijft dan misschien wel je mening op, dat is niet hetzelfde als wanneer jij je verbaal in een discussie mengt. Denk erover na hoe je jouw mening de wereld in knalt. Een column hoort een kort, krachtig en vooral goed in elkaar gestoken stuk te zijn. Schrijven is schrappen gaat voor een column zeker op. Zorg ervoor dat ieder woord raak is en er met een reden staat.

 Bron

Het grote schrijf-doe-boek, Louis Stiller

 

Raadhuispark na uitspreken column bij Radio Hoogeveen.

Wilde bomen en blokkendoos met kantoren….foto EJK