Columns die ik in de zomer 2022 mocht maken voor Radio Hoogeveen. Dankzij DJ in het weekend, Johan Berendsen, mocht een aantal keer zomercolumnist zijn.

Eervol dat ik tijdelijk in de voetsporen van de ervaren politicus, toezichthouder, onderzoeker en radiomaker Jan Mastwijk mag gaan. Natuurlijk lijken politici op leraren en dominees. Zeg maar zij die zichzelf graag horen. En als hen dan een podium wordt ontnomen of zijn doen een stapje terug, dan mist men de camera of de microfoon. Zenden is een overtuiging geworden. Of iemand daarop zit te wachten lijkt secundair geworden. Maar ware wijsheid begint met zelfkennis en wanneer je praat herhaal je wat je weet, als je luistert zou je iets nieuws kunnen leren…. Kortom ik weet dat ik op de verkeerde weg zit, maar ik zie het dan ook maar als enig vermaak. Natuurlijk ben ik te veel onder invloed van Ds. Gremdaat…

 Overigens las ik dat de Israëlische premier Yair Lapid, op 1 juli 2022 aangesteld, zijn carrière als columnist is begonnen. Moet wel gelijk d’r bij zeggen dat hij dat combineerde met talkshowhost. En verder is politiek Israël ook geen voorbeeld. De 5de verkiezingen in 4 jaar…poeh. Dan is een formatie van 299 dagen ook nog wel te overzien….

De eerste column heeft als titel ‘aanvechtingen

Beste luisteraars van Radio Hoogeveen, a Aanvechtingen, heeft u dat ook wel eens? Aanvechtingen?  

 En dan aanvechting in de zin van een sterke inwending verzoeking. Een dilemma-debat met jezelf. Dat heeft de beste luisteraar dat ook wel eens? Dan gelijk maar mijn eerste moralistische zin: zo niet, dan zou u toch moeten overwegen een goede spiegel aan te schaffen. Immers niemand kan vluchten voor zijn of haar hart. Daarom is het beter te luisteren naar wat het zegt.

De eerste aanvechting is die van de vakantieaanvechting. En dan heb ik het al werkliefhebber niet over dat je niet kunt stoppen met werken omdat je meer geld nodig hebt om toe te geven aan onzinnige consumptiedrang.

Nee het gaat om de aanvechting die te maken heeft met tentjes en rolkoffers. Bij Schiphol zetten we tentjes neer om buiten de terminal te wachten op de securityscan. En in Ter Apel staan tentjes omdat vluchtelingen met hun kinderen niet buiten hoeven te slapen. Ook in Hoogeveen zien we een 12-jarig Oekraïense jongen  die in het oude-Rendo-gebouw op zijn stapelbedje aan zijn vader aan het front in Oekraïne ligt denken. Of een meisje in het AZC die de taliban is ontvlucht en naast een knuffel en rolkoffer met lege handen in Hoogeveen is komen wonen. En dan is de rolkoffer voor ons de metafoor die wij weer gebruiken omdat we ‘wel eens wat van de wereld willen zien’.

Haalt u in deze tijden met alle gemak nu uw tent (vul naar keuze in: vouwwagen, caravan, camper) of rolkoffer tevoorschijn om eindelijk lekker bij te komen van alle corona-jaren en het akelige thuiswerken. Uw thuis staat ten minste nog overeind en u heeft geen in Syrië geteste Russische raket in uw gevel staan. …dan krijg ik last van aanvechtingen… maar nog even terug naar de rolkoffer….

Deze bleek afgelopen week ook een markante rol te spelen in het Britse politieke theater. Namelijk bij het ontslag van Boris Johnson…wekelijks ging medewerker van Downingstreet 10 met een rolkoffer naar de slijterij om drank te halen voor de vrijdagmiddagborrel…in de corona-lockdown, terwijl Queen Elisabeth met 30 man haar 99 jaar oude man moest begraven….Zou BoJo dan ook gezegd hebben buttoms up and God save the Queen? En dan vragen we ons af hoe mensen regeringen niet meer vertrouwen?

Dat brengt ons bij de tweede aanvechting: de vlaggenaanvechting…de omgekeerde vlag als symbool van wantrouwen in de overheid…

Dat is overigens wat anders dan de vlaggensoap die we in Hoogeveen momenteel hebben. Landelijk nieuws waren wij….de vlaggen moesten verwijderd worden, maar dat riep zo’n heftige en treurige reacties op dat, ze nu toch maar even mogen blijven hangen. Dat ondanks een actie van Gonny Koekkoek die uit de rolstoel in een mast moest klimmen om recht te doen aan die vlag waar zij ook bijna onder gelegen had. Daar bij de veteranen-anjers zullen de vlaggen toch wel verdwijnen….?

Ook de politiek dook op de vlaggensoap. Eén partij stelde vragen over de landelijke invloed in Hoogeveen en deed dat met vragen die landelijk leken afgestemd…een andere partij riep op tot ophangen van @trotsopdeboerenvlag op het raadhuis en een derde partij deed na 2 dagen[1] openbaar afstand van de gemeentelijke vlaggen-weg-haalactie en zetten daarmee de voorzitter van het college even van 40 graden in een koele regenbui. Op zich wel heerlijk deze week, na twee dagen 36 graden een koele regenbui…. Ja, best lekker die opwarming van de aarde? Maar dan niet te lang graag. En liefst ook niet met bosbranden en zeker niet met klimaatvluchtelingen.

Nee, mijn vlaggenaanvechting gaat over: ‘of ik de 80 jaar oude Nederlands vlag die ik thuis heb op de kop moet hangen om mijn wantrouwen in de regering kenbaar te maken’? En vervolgens of dat gaat helpen. Overigens in er volgens onderzoekers geen sprake van een nationale vertrouwenscrisis, alleen een ‘vertrouwen-in-de-regeringscrisis[2]. Zou teflon-Mark dit ook zo geregisseerd hebben. Een stikstofcrisis via een meer dan ongelukkig kaartje? Heeft Mark ook aanvechtingen of is het spindokterwerk? Kan Marc ook deze onrust glorieus bezweren en dan valt het allemaal nog mee?

Ik vraag me overigens wel af zouden de boeren blij zijn dat hun vlagactie inmiddels is overgenomen door klein maar zeer online luidruchtig gezelschap en andere afgehaakten?

Ik vraag me dan af: is Nederland toe aan premier Cároline? Iemand van buiten de mainstream politicologie-opleidingen? Niet van de traditionele partijen?? Een nuchter fris geluid van het Deventer platteland. En zien we dan hoe ver de invloed van het bureau Remarkable op Nederland reikt, toch ook weer spindokters?

Zou Richard Fieten ook al vast een loods in Deventer moeten bouwen? Tom de Ket kan nu al vast een mooie musical maken met als titel ‘Caroline eerste vrouwelijke premier van Nederland’….En één aanvechting heb ik dan ook zeker niet: ik ga volgend jaar zeker naar de musical in Hollandscheveld. Na Pauperparadijs en Mammoet ben ik wel benieuwd wat ‘Boer Koekoek’ met de reputatie van Hoogeveen zal doen….wordt de steen des aanstoons aan de Opgaande een bedevaartsoord en een waarschuwing dat politici zich anders moeten gaan gedragen? Stuur niet op de marketing van vertrouwen, want vertrouwen is een bijproduct van gewoon goed je werk doen. Laat de politiek stoppen met spindoktors en aan het werk gaan. Geen woorden, maar daden, bijvoorbeeld door eerst maar eens ergens deze zomer een dagje stage te lopen…..……

Ik dank u voor uw luisterend oor…en ik wens u prettige aanvechtingen deze zomer. Thuis of op vakantie….

[1] Hoogeveen: omgekeerde vlaggen moeten binnen een dag af van gemeentelijke eigendommen. ‘Niet toegestaan en onveilig’ – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl) en reactie FB 16 juli 00.10 uur politiek statement boerenprotesten Hoogeveen.

[2] Zie onderzoek de Ridder en Van der Meer van SCP al sinds 2002.

Qua vlag ben ik d’r wel uit