Kort blogje over het leven van de politicus die niet wil verzuren.  Ook niet als kiezers voor de meer opportunistische boodschap kiezen of je een stemming in de gemeenteraad verliest.

Als politicus ontmoet je vaak mensen met een zure boodschap….voor jou. Zo ben ik nadat ik dus spontaan in de gemeenteraad kwam op 22 maart 2014 uitgemaakt voor arrogant, hautain, eigenwijs, afstandelijk en dergelijke. Soms wittebordencrimineel, grootgeldverdiener, domoor, naïeveling, sukkel of pipo (dan wel Swiebertje). Naar mate ik meer ging doen voor Hoogeveen en me ook daar op wilde laten aanspreken en bijna iedere maand 1 of 2 keer op de markt ging staan met collega’s werd dat een stukkie erger. Leugenaar, bedreiger, dief, rover, pluche-plakker of van andere kant slappeling, matige christen, schender van de 10 geboden of verkwanselaar van opdracht van de Heer. Als je opent met de vraag wat heb ik U misdaan? Dan worden gesprekken er niet makkelijker op…..

Na het verlies van 1.200 stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 en de grote inzet die wij getoond hadden en de wel afgewogen beslissingen die wij genomen hadden in 2014-2018 om Hoogeveen vooruit te helpen (en niet alleen belangen van individuele burgers te behartigen) heb ik het over een ander boeg gegooid. Ik ging op vooral facebook netjes reageren op mensen die daar de fraaiste beschuldigingen, vaak zonder maar iets van raadsvoorstellen noch achtergronden tot zich genomen te hebben, uiten. Wij hebben de markt even gelaten voor wat deze was.….

Maar eindelijk, begin maart 2019 was het weer zo ver. Enthousiast gingen we met de ‘Stem Henk & Bert’-bus op pad in dorp en stad. Dus stonden we weer vele uren in harde koude wind of gure regen. Mag ik u vragen op wie u gaat stemmen? Wilt u een flyer van ons hebben? Mogen wij u vertellen wat Henk & Bert voor u willen betekenen? En we mochten constateren dat er drie soorten bezoekers van de markten waren: a) zie bovenstaande verwensingen b) excuses-makers en c) CDA-positievelingen. Want ja, die zijn er nog volop. Ze zijn niet eens allemaal 65+. Maar de a-categorie is onveranderd hard en veroordelend. Zo was er een meneer die mij maar een grote bedrieger vond omdat ik € 180.000 verdiende en dus mooi weer kon spelen op de hoofdstraat. Toen wij daarop doorvroegen hoe hij aan de wijsheid kwam werd het nog mooier. Het bedrag bleek in zijn beleving zelfs een maandloon te zijn (waarschijnlijk wel bruto)….kortom wij vroegen ons af hoe men aan dergelijke ideeën komt….?

Ook mochten wij een anonieme brief ontvangen na aanleiding van de aanschaf van stoelen in de raadszaal. De kosten voor 40 stoelen zijn € 15.000. Overigens worden er eerst maar 20 aangeschaft. Maar nog steeds € 375 per stuk. En dat zijn geen goedkope stoelen. Dat kon volgens de SP ook wel bij de Ikea. Nu is dat geen gezicht. Er staan nu een aantal keurig binnen de raad aangenomen budget aangeschafte stoelen en dat bleken er veel te weinig. Je koopt toch thuis ook niet verschillende eetkamerstoelen als je gezin wordt uitgebreid? Daarbij hebben we het over 0,004% van de begroting van Hoogeveen, maar nog beter over € 18,75 aan exploitatielasten per stoel, per jaar. Bij 20 stoelen dus € 375 per jaar. Om de inwoners meer en betere plekken te bieden. Natuurlijk kan dat goedkoper, maar goedkoop is vaak duurkoop en ten slotte we wilden onze gasten in de raad toch beter ontvangen? Daarop volgde een ouderwetse scheldbrief, maar toch met originele scheldwoorden. Omdat wij met onze gouden konten op dergelijke dure stoelen gingen zitten vond de brievenschrijver ons maar ‘gouden lullen’. De dames in onze fractie voelden zich niet aangesproken, maar de heren waren daarover zeer verbaasd. Gisteravond vroeg ik aan een aantal politiek-watchers bij Pand 3&40 of dat dergelijk product bestond, maar het bleek het geval. Deze zijn bij bepaalde leveranciers te koop. En dan moet u bedenken dat de raadsleden helemaal niet op deze stoelen zitten. De stoelen uit de oude raadszaal voor raadsleden zijn gewoon herplaatst. Lokale leverancier Bertus ten Caat heeft ze opgehaald deze zomer en d’r een nieuw stofje overheen gedaan. Kortom de gouden lullen zitten op een stoel van zo’n 20 jaar oud. Dat is nog eens circulair! Weinig goud wat er blinkt.

Nu moest het CDA op 21 maart 2019, ten opzichte van 2015 ruim 23% van de Hoogeveense stemmers inleveren. We zagen een immense groei van het Drentse Forum voor Democratie. Zonder echt duidelijk kandidaten, niet eens één bekende uit Hoogeveen (Drukker uit Stuifzand, nooit van gehoord), zonder inhoudelijk Drentse geluid, zonder contact met de kritische burger. Ik vroeg me af waarom je zo zou gaan stemmen? En dan zeg ik nog niets over de landelijke uitspraken rondom vrouwen, asielzoekers, gaswinning, klimaatproblematiek, enz. Ik zag op RTV Drenthe een interview met een jonge man in stembureau in Tynaarlo: ik stem normaal gesproken Groen Links, maar dacht deze regering moet een halt toegeroepen worden, daarom heb ik dat gedaan via stem op Forum. Kortom we zijn tegenwoordig zo verzuurt dat we onze inhoudelijke principes (die ik bij Groen Links toch echt wel bespeur en kan waarderen) over boord zetten en radicaal of 180 graden anders gaan stemmen….

Zou in Hoogeveen, nu 16,6% op FvD heeft gestemd, zo veel mensen verzuurd zijn? Teleurgesteld, tekort gedaan of boos op de zittende rovers, geldwolven en pluche-plakkers? Als CDA Hoogeveen zullen wij waken voor verzuring. Er is namelijk een groter plan: Hoogeveen moet op de kaart gezet worden als onderdeel van het Drenthe van de toekomst. Er moet samengewerkt worden in het kader van het Nieuwe Drents Denken. Samen kom je verder. En Drenthe heeft zo veel te bieden. Goede en breed verantwoordelijke bestuurders die collectieve belangen afwegen en die voortuitkijken om te werken aan het Drenthe van Morgen, dat is wat ik Hoogeveen en Drenthe toewens en dat is waar ik me ondanks alle scheldwoorden voor in wil blijven zetten.

EJK

PS hoe is het bij u met …..?