Op het gevaar dat ik als weinig origineel wordt beschouwd kreeg ik gisteren toch echt een supervrijdaggevoel. Dat kwam door een bezoek aan het nieuwe Activum. Wat een prachtig gebouw wordt dat! In deze blog wordt mijn persoonlijke mening weergegeven, niet het standpunt van CDA Hoogeveen.

Op zaterdag 20 februari 2016 konden bewoners en politici rond geleid worden in het bouwproject  ‘Activum’.  Doordat de bouw toch al op zo’n 50-60% is kun je de contouren van de nieuwe sporttempel van Hoogeveen al wel zien. En daar wordt je als sportliefhebber erg enthousiast van. En zoals een enthousiast politicus betaamd heb ik dan ook gelijk de nodige ideeën.  Toen de zusjes Bijl stage liepen bij HZVV op een drukke zaterdag had ik al even de gelegenheid deze met hen te delen. Eén wil ik toevertrouwen aan uw lezer: de Supervrijdag. Echter eerst even het Activum zelf. Dan de Supervrijdag en dan afronding van het het BP-project.

activum2 met EJ

Een raadslid op bezoek…

Het Activum

Het Activum wordt met recht een sporttempel. Met weer en wind kunnen de Hoogeveners straks heerlijk sporten. Honderden tegelijk, maar daarnaast is het ook een sportevenementenhal die de concurrentie met Angelslo aan kan. Zonder dat de uitschuiftribunes zijn gebruikt kunnen er zo’n 1.000 mensen zitten in de hoofdzaal en 350 in zaal 2. Als de tribunes uitgeschoven worden langs de langezijde (zuidkant) en de korte zijden (west en oost) groeit de ‘zitcapactiteit’ tot over de 2.000. Daarnaast is het mogelijk om op de ballustrade aan de west en oostzijde ook nog met zo’n 2 keer 200 man de wedstrijden te volgen. Zonder veel moeite kunnen we evenementen houden met zo’n 2.400 toeschouwers. Dat zou wat zijn: halve finale Protos Weering kent meer bezoekers dan de finaledag in Angelslo…..

activumpanorama

Wat een ruimte!

Verder zitten er ‘op een door-de-weekse-dag’ 9 gymzalen in het gebouw. Men laat de schuifwanden zakken en de sporthallen worden opgedeeld. Wat wel opvalt is dat er maar 14 kleedkamers in zitten. Waarschijnlijk kunnen de zaalsporters sneller douchen en van plek veranderen.

Dan het uitzicht vanaf buitentribune, dakterras en het sportcafé. Dat is fenomenaal. Uitzicht op de moeder aller sporten: de atletiek. En als men naar links kijkt de prachtige sportcomplexen van HZVV en vv. Hoogeveen. Rechts ziet men de nieuwbouw van RvEC en in de verte Wolfsbos. Kortom de sportcampus nadert haar voltooiing….vanuit HZVV en CDA ben ik toch vanaf 1998 met dit onderwerp bezig geweest. Niet continu maar ik had het genoegen met Bé Bols al gezamenlijk in 1998 aan de eerste plannen voor het BP te mogen werken. Het is dan straks bijna 20 jaar later die prachtige complex te mogen aanschouwen. Daar wordt een mens enthousiast van.

Supervrijdag

Sowieso ben ik een groot liefhebber van het fenomeen ‘omni-vereniging’ maar ook realist genoeg om te weten dat dit moeizaam zal worden. Daarom zoek ik altijd naar de ‘next best alternative’. Een samenwerkingsverband, een alliantie of zelfs een cooperatie. De sport cooperatie: Hoogeveense sport supervrijdag. Dat lijkt me wel wat. Als in oktober/november 2016 de oplevering van het Activum klaar is, dan moeten we aan de slag als Hoogeveense sportbestuurders om de hal ook goed te benutten. Een keer per jaar 2000 toeschouwers bij Protos is toch niet de bedoeling. Gelukkig hoorde ik van judo-toernooien, volleybal-interlands maar er moet meer zijn en de (nu nog) grote sporten moeten de kleinere helpen. De cooperatie wordt een samenwerkingsverband van zo veel mogelijk sportclubs en heeft als doen om op de vrijdagavond de Hoogeveense sportliefhebbers een superavondje aan te bieden. Sport om je vingers bij af te likken. Sport met veel publiek! Ik stel me voor dat op de vrijdag een ticket gekocht kan worden (met gratis kopje koffie of thee, of twee) voor  € 7,5 of 10 waardoor men getuige kan zijn van 3 grootste sportwedstrijden. Zeg om 19.30 beginnen met de HBV (Hoogeveense Basketball Vereniging). Volgens mij moeten de basketballers dan nog wel aan de slag met hun prestatieve team, maar als je wat gaat verdienen via de cooperatie kunnen misschien betere basketballers opgeleid worden en komt dat (op termijn) vanzelf. Na uurtje basketball (liefst met met cheerleaders) gaan we over naar een zaalvoetbalteam van de Weide, HZVV, Hoogeveen of zelfs van Schut of Elim.  Het is toch te gek dat in de regio Hoogeveen,  waar de meeste finalisten van Protos wonen, de hoogst spelende zaalvoetbalploeg uit Zuidwolde komt. Natuurlijk is ZVVH gestrand of grotendeels opgegaan in v.v. Hoogeveen, maar via de bestaande voetbalclubs zou er gewerkt moeten worden aan een bestendige zaalvoetbalcultuur in Hoogeveen. Niet perse van het niveau (en kostenstructuur) van de Leekster Eagles, maar toch een aantal teams waar je met plezier naar gaat kijken. Vervolgens om 21.30 het hoogtepunt van de avond: de wedstrijd van Olhaco (heren of dames).  Altijd spectaculair topvolleybal! Daar komen de mensen voor. En via de cooperatie verdien al deze ploegen aan hun vlaggeschip. In plaats van volleybal kan ook handbal, korfbal, zaalhockey, badminton of zelfs tennis geprogrammeerd worden. Wie de handschoen maar oppakt!  En je kunt gewoon blijven handballen of zelfs volleyballen in Valkenlaan of Trasselt, maar je bent toch wel gek dat je niet mee gaat doen aan zo’n ‘topsportevenement’ in zo’n top sporthal. Echt mooier zijn ze in de regio Noord-Oost momenteel niet! En als je meer dan 2.000 mensen bij elkaar kunt krijgen, dan ben je toch gek dat je dat niet gaat gebruiken! Hoogeveen Sportstad!

activumuitzichtatletiek

Wat een mooi uitzicht op atletiekbaan (en vooraan klein handbalveldje!)

Het BP-project

Als ik zo enthousiast rond kijk op het BP. Dan zie je een aantal achterblijvers. En dat zit me echt niet lekker. Ik realiseer me dat dit een persoonlijke mening is, maar het BP is natuurlijk in 3 fases van start gegaan en gaandeweg konden de plannen gewijzigd worden….en dat is dankzij crises e.d. gebeurt. Maar HHC, Thriantha en de Peddelaars mogen niet het kind van de rekening worden. Hardop dromend denk ik dan aan de volgende oplossingen:

  1. Peddelaars en wielersportvereniging verhuizen we naar de plek van Thriantha. Zij kunnen dan vanaf de westkant aansluiten op de voormalige Maxx Sports & Events. Aan de oostkant is de ijsbaan aan gesloten. Daarmee gaat nogmaals de exploitatiemogelijkheden van Ijsbaan/Maxx de goede kant op! De Peddelaars zijn dan ook van u krakkemikkige clubgebouw af en kunnen de kleedfaciliteiten delen met de schaatsers. De piekmomenten liggen m.i. precies omgekeerd dus dat moet kunnen.
  2. De oude wielerbaan zou aan de oostkant (tegen de Galileilaan) bebouwd moeten worden. Daarmee moet geld verdiend worden om de wielerbaan te verleggen. Daarmee creëren we een mini-wijkje met de 9 woningen die nu aan de Vos van Steenwijklaan liggen. We kunnen helaas niet zo veel doen door gasleidingen, waterwingebieden en geluidszonering, maar waar een wil is is een weg!
  3. Thriantha en HHC verplaatsen we naar een gezamenlijk gebouwen zoals de voetbalclubs hebben. Dit gebouw zetten we in verlengde van v.v. Hoogeveen en daarmee kunnen de huidige kunstgrasvelden blijven liggen. Als er budget is kunnen we nog een (kunst-) grasveld aan leggen op de gronden van de oude honkbalvelden…. Of zou de familie Karst c.s.  het honkbal nog weer naar Hoogeveen willen halen….
  4. De oude atletiekbaan en de restanten van oude wielerbaan worden toch nog iets van een stadspark. Met ook sportmogelijkheden zoals een hardloopparcours, klimwanden of wellicht zelfs een soort stormbaan. De sportclubs kunnen daar in hun voorbereiding gebruik van maken. En het wordt er druk met de ‘particuliere’ bootcamp-teams.
  5. Lukt punt 1 niet, dan zou het gebouw voor HHC en Thriantha gedeeld kunnen worden met dat van de Peddelaars. Gesitueerd rondom de huidige honkbalvelden.
  6. Het zou helemaal prachtig zijn als het Alfa College, met in Groningen een top sportopleiding (een van de beste van Nederland) zich dan ook op het BP zou vestigen. En dat in Hoogeveen de talenten via een opleiding van het alfa college hun gaven kunnen delen met de jeugd (breedte en/of dieptesport) van Hoogeveen! Wie wil je zijn? Iemand die sporttalent doorgeeft in Hoogeveen. Dat zou ik graag zien!

Wie niet droomt, leeft maar één keer. Zij die dromen vele malen meer moet u maar denken. Ik kan heel goed dromen van een prachtige sporthal en van een prachtig afgewerkt Bentinckspark. En het geld, dat is er wel. Nu moet het nog naar de goede plek gebracht worden. En als realistisch politicus weet ik ook wel dat MFC Wolfsbos of de onderhoudsstatus van vele Bijeen en Pricoh-scholen ook een aandachtspunt zijn!

activum1

Sporthal met veel mogelijkheden, nu de clubs nog aan de slag met de ‘Hoogeveense sportcoöperatie’!

Links ziet u het sportcafé, twee tribunes en dakterras.

In hal zit u de zwarte lijnen van het ‘centre-court’ de oppervlakte voor een protos-(halve)-finale.