Gaat HZVV kampioen worden van 1e klasse J Noord? En gaan de jongens aan de slag in de 4de divisie? Aangezien ik alle wedstrijden volg denk ik dat ik als kenner mag voorspellen dat Tom (-tom) Simons HZVV gaat redden. Waarom leest u in dit blogje.

Tom Simons

In de zomer 2023/2024 maakt de topscoorder van derdeklasser FC Ommen de overstap van zijn voetballiefde naar het hoger geklasseerde HZVV.  Tom Simons is één van de nieuwe sterren in het team van Bram Freie. Yoran Popovic lijkt niet weggeweest en hij is #1 voor de spitspositie. Linksback Gabriel Fernando speelt zich vrijwel direct in de basis en is herhaaldelijk belangrijk (ook voor de goal, zie uit PKC). Echter de twee talenten van de derdeklassers FC Zuidlaren en FC Ommen moet hard werken om in de buurt van een basisplek te komen. Jens van Rooyen is vooral geblesseerd en Tom Simons moet wennen. Dat is niet vreemd. Na de winterstop gaat het met Jens snel. Hij speelt als een wervelwind op de linkerflank en heeft zijn basisplaats afgedwongen. Afgelopen zaterdag wordt hij zelfs met een inzamelingsactie eerder teruggehaald van zijn vakantiebestemming…rechtsbuiten Tom Simons zit in de heen- en weer. Haalt enkele basisposities, maar zit meestal 70-80% van de wedstrijden op de bank en ook hij kampt met enige blessures. En dat komt je vertrouwen niet te goede….

 

Selectie van OZC-1, tikfout, het is echt Tom 

interview bij Vechtdal TV

Tom benut penalty in derby tegen Dalfsen, dat kan hij dus ook 

Liefhebber

Tom Simons is echter wel een echte voetballiefhebber. We zien hem al jong bij OZC spelen. De Ommer Zaterdag Club. Opgericht in april 1959 en vanaf 1 juli 2021 opgegaan in FC Ommen. Helaas nog steeds derdeklasser (nu # 6 van derde klasse D Noord met 3 punten achter SC Rouveen, de tegenstander op 11 mei 24) maar een fusie die succesvol verloopt. Tom speelt in alle jeugdelftallen en komt vervolgens in FC Ommen-1.  Dat hij een liefhebber is zien wij in het jubileumboek, op de elftalfoto’s van ZVO/de Herberg 1 (zaalvoetbal) en natuurlijk dat hij nadat hij trainer was van FC Ommen JO-13 nu trainer is van FC Ommen JO-17 (voor ouderen: de B1). Overigens een team wat #9 staat in de hoofdklasse F van jeugdvoetbal. De #4 staat overigens maar 2 punten voor op FC Ommen dus alle kans op een goede klassering van dit team is nog mogelijk….11 mei speelt FC Ommen JO-17 om 8.30 uur thuis tegen #7 Nieuwleusen JO-17, Tom kan d’r bij zijn, hij speelt immers pas om 14.30 in Hoogezand….

Zaalvoetballer Tom tweede van links

Tom doet me dan ook denken aan successpeler en liefhebber Ruud van Nistelrooy

Eerst succesjes

Tom heeft in de eerst fase van de competitie toch al zijn eerste succesjes laten zien. Zo scoorde hij in de 97Ste minuten thuis tegen PKC. Daarmee haalde hij eigenhandig 3 punten binnen voor de toen nog kwakkelende HZVV-ploeg. Hoewel de finale niet succesvol afgelopen is was ook enige klasse van Tom te zien in het Protos Weering toernooi.

Tom in actie tegen v.v. Hoogeveen…volgend jaar nog een keer? 

RTV Drenthe over deze winnende goal 

Tom veegt zweet van zijn hoofd bij PW

HZVV-SVBO

Waar staat Tom nu? Ook op zaterdag 4 mei begint hij op de vrijwel lege bank. Na de rust mag hij warm gaan lopen en in de 63ste minuut mag hij aantreden. Dit keer voor de hardwerkende en ongelukkig passende Guus Sijtsma.  SVBO is dan in de 59Ste minuut al op 1-4 voorsprong gekomen en HZVV is weggezakt in het moeras….Tom krijgt een kans tegen de 5 a 6 mans verdediging van SVBO. Wederom op de rechterflank waarbij hij moet samenspelen met de (in vorige wedstrijden) ontketende Tim Riksman. Deze heeft dan al geel op zak dus doet nu wel even voorzicht aan. HZVV probeert nog wat maar krijgt in de 86ste minuut nog een 5de treffer om de oren. Kansloos weggecounterd. Geen eer aan te behandelen. Als we inzoomen op onze hoofdpersoon dan zien we een paar acties, maar weinig rendement. Ook omdat de voorhoede van HZVV knap door elkaar loopt en Sander, Yoran en Jens allemaal met geforceerde actie proberen het onmogelijk tij te keren. Zeer beeldend voor de malheur van HZVV is de actie van Tom in de 82ste minuut. Hij krijgt op rechtsbuiten de bal aangespeeld. Maakt een ‘vette schaar’ en weet daarmee de linksback van SVBO min of meer het bos in te sturen. Hij draait dan naar binnen en neemt op de rand 16 meter de bal vol met de linkervoet. Gedurfd. Wanhoopspoging. Afzwaaier.  Dankzij HZVV-TV kunnen we dit met beeldmateriaal analyseren:

Linksback Vredeveld is ver weg en Tom #15 schiet op de goal. Ebeltjes doet niets…zichtbaar de Geel-Zwart bus: 2 HZVV-ers (Popovic zit verstopt achter Berends) t.o.v. 6 SVBO-ers

In de cirkel de bal, uitgaande van de lengte van het bord van AB Bouw, grofweg 10 meter voorbij de goal….

Verborgen kwaliteiten en gaten

Afgelopen maanden heb ik in wedstrijden, in zaal en ook via youtube de speler Tom Simons geanalyseerd. Zijn (deels verborgen) kwaliteiten op een rij gezet. En op basis daarvan denk ik dat hij juist een tweetal gaten bij HZVV-1 kan vullen.  Zijn kwaliteiten zijn onderschat en dat niet in de minste plaats door hemzelf. Getuige de wanhooppoging in de 82ste minuut tegen SVBO.

Als ik de wedstrijden van HZVV-1 aanschouw zie 2 ‘grote gaten’ in het spel:

 1. Er wordt veel gecombineerd en dribbelt, maar er zijn erg weinig spelers die van afstand schieten;
 2. Er wordt totaal geen rendement gehaald uit vrije trappen rondom de 16 meter;

Nu heb ik op meerdere moment één verborgen kwaliteit gezien in het spel van Tom Simons: zijn kanonschot.  Wat kan deze man enorm hard schieten.

Pas op dit kan Tom Simons ook….!

Dus voor Bram Freie en Jaap Scholing: vanaf nu stel ik voor dat jullie volgen de doen:

 1. Meer speeltijd voor Tom Simons, we brengen dit geheime wapen voorzichtig;
 2. Op positie dat hij meer in schotpositie gaat komen, dus geen statische rechtspositie;
 3. Minimaal 2 vrije trappen per wedstrijd mogen door hem genomen worden (graag op trainig met Alex en Tim M. instuderen);

Voorspelling

De bus parkeren en op de counter voetballen dat gaat HZVV de komende 3 weken nog 3 keer meemaken. Hoogezand als wanhopig vechtende nummer laatste gaat de methode SVBO 100% kopieren. DZOH normaal een open voetballende ploeg ziet de nacompetitie als sneeuw voor de zon smelten en Karlo M. zal tegen HZVV enige extra defensieve zekerheden in bouwen en in de laatste wedstrijd komt GRC Groningen naar Hoogeveen. Zij knokken tot het laatst nog met 5 ploegen om de 3 nacompetitieplaatsen. Ook GRC zal de methode SVBO gezien hebben en denkt als wij met 0-1 uit Hoogeveen wegkomen is dat mooie opsteker voor de nacompetitie.

Het is dus nodig om goed bewapend deze 3 clubs tegemoet te treden:

 1. Veel sneller de voorhoede zoeken, Popovic diep laten staan zodat iemand de voorzetten van Sander, Jens, Tim en Tim kan afwerken!
 2. Minder statische posities voorin. Meer positiewissels en niet vast op één plek staan.
 3. Meer schieten van afstand!
 4. Meer rendement halen uit standaard situaties en dan met name de vrije trappen! Dus studeer 1 of 2 vrije trappen in waarbij iemand met de wreef lomp hard die bal richting goal schiet. En we stoppen met boogballetjes binnenkant voet….

Ter inspiratie: Gol de Koeman a la Sampdoria – (1992) – Audio Cadena Ser (youtube.com)

Mijn voorspelling is dan ook:

 • v.v. Hoogezand- HZVV in 63ste minuut scoort Tom Simons met afstandsschot rand 16 meter de winnende 1-2;
 • DZOH- HZVV in de 80ste minuut scoort Tom Simons uit ingestudeerde vrije trap vanaf linker kant op 20 meter van goals de 2-3 en HZVV wint opnieuw;
 • HZVV-GRC, Tom Simons start in de basis en bedankt de trainers voor hun vertrouwen met 2 goals en HZVV wint met 5-0 van GRC Groningen en …..

viert het kampioenschap!

O ja, Tom volgend jaar winnen we met ons nieuwe team ook Protos Weering…wordt weer eens tijd…..

de TomTom voor HZVV is er m.i. klaar voor…