Zaterdagavond was de derde JUICH van dit seizoen. Het was de minst bezochte. De stijging van de buitentemperatuur was omgekeerd evenredig met het bezoekersaantal. Ik label dat onder ‘negatieve gedachten’….Graag wil ik, ondanks dat het zo moeilijk is, werken met ‘Christelijk omdenken’…wat is dat? Op de zondagochtend heb ik me voor het eerst in vele jaren echt verslapen. Ik wordt wakker en realiseer me dat het 9.40 uur is … om toch ‘geestelijk bij te tanken’ zet ik Hour of Power aan.  Jaren niet gezien. Inmiddels is Bobby Schuller (derde generatie) de pastor van HoP. Wat een verschillen zie ik. Hij doet het samen met zijn vrouw Hannah, de kerk is niet zo potsierlijk en zo groot, en zijn speech is zo eigentijds, kom zo dichtbij mijn gedachten op deze zondagochtend. God werkt op een mysterieuze manier…wat geloof ik daarin.

Bobby is als kleinzoon van de bekende Robert Schuller (Nederlandse moeder) opgegroeid in de schaduw van de Cristal Cathedral. Maar nooit was hij bezig om pastor te worden. Zijn vader had naast zijn vader ook een eigen gemeente en was pastor. Maar zijn ouders waren gescheiden en met zijn moeder ging het niet/nooit/zelden naar de kerk. Bobby ging studeren aan de business-school. Toen hij Hannah leerde kennen en met haar samen normen en waarden deelde kwam hun opdracht om samen de Liefde van God door te geven als jong getrouwd stel boven. Zo gingen zij van een jeugdgroep naar een kerk en kwam uiteindelijk het concept van Hour of Power op hun weg. Een manier om deze prachtige boodschap in miljoenen huiskamers of op miljoenen iPads/iPhones te krijgen. Zo gingen ze aan de slag met wat ik zou willen noemen Hour of Power 2.0.

‘If you want to change your live, change your thoughts’
Zelf zat ik de laatste tijd best vol van negatieve gedachten. Politiek bleek veel meer een spel dan ik dacht. En ook op andere plaatsen zat ik niet op één lijn met mijn omgeving. Ik werd er moe van en dat terwijl ik opgewekt en positief in het leven probeer te staan. Het begint allemaal in uw gedachten zei Schuller. Veel mensen zijn ontevreden over hun leven, hun werk, hun gezin of huwelijk. Hoe je daarin staat dat begint met gedachten. Kun je niet positief denken dan kun je niet los komen van deze negatieve houding.  Om te veranaderen heb je een andere geest nodig die leidt tot andere keuzes. Op 11 mei mocht ik 750 gospelliefhebbers ontmoeten. De link tussen inspiratie-inspirator-heilige geest was toen voor mij een logische link. Waar komt onze inspiratie vandaan?

Christelijk omdenken 

Schuller gaf het voorbeeld van een aantal metselaars die werkten aan een kerk. De eerste werd gevraagd wat hij deed…hij gaf aan ‘ik stapel stenen en maak daar een muur van’. De tweede werd gevraagd wat hij deed, hij af aan ‘ik werk mee aan de bouw van een gebouw, een kerk’. Tenslotte de derde metselaar. Deze gaf blij en geïnspireerd aan ‘ik bouw Gods huis’. De mannen deden hetzelfde werk, maar dachten er anders over. How big is your bigger picture? Je kunt je werk afdoen als ‘stapelen van stenen’ of je kunt je werk plaatsen in groter geheel en dan zelfs in het grotere geheel van Gods plan.  Maar je gedachten zijn als een tuin. Als je het niet onderhoud gaat het onkruid de mooie planten overwoekeren. ..

Label your thoughts
Schuller pastor en ‘managementadviseur’ kwam in zijn preek met de opdracht. Houdt eens een week je gedachten bij en categoriseer deze. Hoeveel zijn negatief en hoeveel positief. Door ze te labelen worden we bewust van de (grote) hoeveelheid negatieve gedachten. Bewust zijn is het begin van verandering. Alles begint met je gedachten.

Metselaars en anderen
Het is interessant om jouw eigen beroep in de lijn van de metselaars te bekijken. Zelf ben ik o.a. accountant, naar analogie van Schuller zou je kunnen zeggen, we voegen cijfers samen tot een logisch, wettelijk geheel (vroeg zei ik ‘accountants maken dossiers’). We kunnen ook zeggen we helpen ondernemers succesvol hun bedrijf op te zetten, nog mooier is de derde trap. Accountants staan naast ondernemers/ondernemingen om hen te helpen transparant te zijn over hun bijdrage aan de samenleving, maatschappij en individuele levens. Dit alles zelfs in het licht van de opdracht die God ons gegeven heeft met zijn schepping. Een succesvol ondernemer kan veel betekenen voor haar of zijn (directe) omgeving. Sociaal, inclusief, duurzaam en vergelijkbaar. Mijn bedrijf zien als een middel om mensen te helpen hun droom te realiseren vind ik een positieve gedachte. Het is vele malen mooier dan een middel om geld en aanzien te verwerven. Zelf vind ik dan de dromen van de rentmeesters het mooiste. En talenten mag je niet in de grond verbergen…. En zo kon ik opgewekt de eerste dag van de nieuwe week beginnen!