Blogje over mijn bezoek aan ‘De nieuwe denktank’ in Nieuwlande op 4-10-2022.

Op dinsdag 4 oktober was ik een avond in Nieuwlande. Natuurlijk een bijzondere plaats. Een plaats die afgelopen mei landelijke bekendheid kreeg. En een plaats waar DND haar (eerste) noordelijke vergadering had belegd. Aangezien de nieuwe denktank zich aan de zijde van Pieter Omtzigt begeeft leek het me interessant om deze bijeenkomst te bezoeken. Dat viel wat tegen.

Programma zeer inhoudelijk en flets 

De avond wordt zeer vriendelijk geopend door Rose Scholten. Rose is een interim manager uit het Noorden. Rose geeft aan dat de nieuwe denktank (DND) veel meetings in het land houden. Het doel is om het betere gesprek in het politieke midden te krijgen. Al geweest in Lochem en Groningen. Nog naar Lisse, Veghel. Stichting is schatplichtig aan PIeter Omtzigt omdat ze zijn model van ‘ nieuw sociaal contact) als uitgangspunt nemen zo begrijp ik van Rose. Na Rose volgt B.J. Heine. Docent aan de Stenden Hogeschool en interim directeur (part time) bij DND. Ik ben nog in afwachting van de tekst van zijn speech. Maar de rode draad in zijn verhaal is de opstelsom van crises, de rol van de middenpartijen en het woord elite valt met enige regelmaat. Het verhaal moet ik dan nog maar eens bestuderen. Daarna volgt een uitgebreide speech over de stikstofproblematiek. Ik ga d’r volledig in mee dat ik het een irritante situatie vind. Dit kan worden opgelost, maar de politieke situatie of de technocratische overheid heeft dit (jarenlang) uit de hand laten lopen. De spreker Marinus den Hartogh geeft nog wel D’66 (andere middenpartij) onder uit de zak….verder lijkt zijn verhaal heel plausibel maar ook wat technisch van aard. Den Hartogh is één van drie auteurs van het boek van de DND:

Omdat ik hoop dat dit probleem. al dan niet door CDA. wordt opgelost koop ik het boek maar niet…. Daarna volgt een algemene vragenronde. Er is niet vele tijd meer en er is ruimte voor. De eerste gaat over stikstof. Dan vraag een nette mevrouw ‘ja, maar wat is eigenlijk natuur’? Collega Bert stelt  nog vraag over oplossen van stikstof en dan mag ik twee (en laatste) vragen stellen.  Ik vraag of dit probleem nu in goede handen is nu de provincies het op maat mogen oplossen. Een beetje algemeen antwoord volgt. Dan mijn laatste vraag: wat gaan DND nu precies doen? Een call voor action. Ja en dat is wellicht nog te vroeg of overvragen van de Denktank. Daarop volgt een antwoord in de stijl van meer debat en bijeenkomsten om nieuw geluid te laten horen. Het viel een beetje tegen….

DND stelde wel iets teleur

De avond bracht voor mij niet een erg enthousiast gevoel te weeg. Ik had meer verwacht van de DND, sprak nog even kort met de PA van Pieter Omtzigt. Daaruit bleek wel een link met de grote criticaster uit het Oosten. Verder waren er maar 27 personen aanwezig incl. organisatie (zaal was 75 plaatsen). Veel waren van middelbare leeftijd, slechts enkele jongeren waren present. En overgrote meerderheid was mannen. Sommigen uit de regio, maar ook mensen uit Sneek, Amsterdam en dus verder uit Nederland. Vrijwel niemand die ik als zou zien als ‘ afgehaakt Nederland’. Ook het aantal CDA-ers of oud-CDA-ers viel nogal mee. Verder waren gemeenteraadsleden uit Hoogeveen aanwezig van SGP en GB (2). Natuurlijk naast stikstof-expert van CDA Hoogeveen Bert Otten en ondergetekende. Zelf ben ik altijd geïnteresseerd in andere (politieke) meningen. In die zin was ik ook wat teleurgesteld, DND gaf voor mij als actief CDA-er nog niet echt nieuwe inzichten. Misschien dat CDA-ers op het hoofdkantoor dat anders zien, maar in de regio zeker niet.