Juul is vandaag 13 jaar geworden.  Een BITCH(je) is ze zeker! Dat heeft ze zelfs op haar kamer hangen: (Beautiful, Intelligent, Talented, Charming, Happy). En ook dat klopt…. Op 27 augustus 2001 was ik rond het middaguur met Anita in het ziekenhuis Bethesda….En niet dat het routine voor ons was (bij Joëlle en Sem was het allemaal erg spannend), maar het voelde redelijk vertrouwd. Ik kreeg zelfs (het was immers lunchtijd) een bordje nasi aangeboden van het ziekenhuis omdat een patiënt net was ontslagen.  Dat liet ik me niet twee keer aanbieden. Dus, terwijl Anita weeën wegwerkte, werkte ik een bordje nasi naar binnen, met een tweetal sateetjes.  Het was niet zo erg dat ik door de verloskundige geroepen moest worden. Ik was ruim op tijd voor mijn taken weer in de verloskamer. Anita niet te veel lastig vallen. Het is een dappere dame met een hoge pijngrens (woorden van gynaecoloog Koppe), maar wel aanwezig zijn en steunen. We wisten toen nog niet of het een meisje of een jongen zou zijn, maar we hoopten wel op een kindje met mooi rood haar…:-). Nou dat lukte….zo merkten we later. En roodharigen zijn bijzondere karaktervol…ook dat weten we inmiddels.

rood

Even wat achtergronden en cijfers: 

Een echte rooie: iemand met rood haar, bleke huid en sproeten: dat valt meteen op. Dat is niet alleen van deze tijd. Door de eeuwen heen zijn roodharigen uitverkoren geweest, maar vaker nog verguisd vanwege hun haarkleur. In de Middeleeuwen eindigden roodharige vrouwen niet zelden als heks op de brandstapel. Mensen met rood haar zouden temperamentvol zijn en sensueel. Eén ding is zeker: rood haar is betrekkelijk zeldzaam en dat wordt het steeds meer, zo wordt ons voorspeld. Rood haar is de meest zeldzame haarkleur bij de mens: wereldwijd heeft 1% van de mensen deze kleur. In Amerika zijn 2-5 % van de mensen roodharig, in Ierland 11% en Schotland staat bovenaan: 13% van de bevolking heeft er rood haar.
In Nederland komt het in redelijke mate voor en in andere delen van de wereld is het ook te vinden. Wetenschappers denken dat het oorspronkelijk uit Mesopotamië komt, het huidige Irak en Iran. Mensen met rood haar hebben gemiddeld 90.000 haren, mensen met zwart haar 100.000, brunettes 110.000 en blondines 150.000. Rood haar is wel voller en dikker dan haren in de andere kleuren.

Dit alles maakt dat de 13 jarige Julianne A.A. Kreuze zeker een bijzonder (leuk) geval is! Vandaag baden wij voor nog 8 keer 13 jaar voor onze Juul. Zou ze echt 117 jaar kunnen worden…2.118 da’s een eind weg. Eerst maar eens genieten van je 13de verjaardag! Volgend jaar toch maar op vakantie naar Schotland!?

julianne