Dank kiezers die op ondergetekende gestemd hebben (maar liefst 100 meer dan 4 jaar terug). Tijd voor iets positiefs want dat past altijd! Ik ga als waakhond van uw belangen en die van Hoogeveen weer 4 jaar aan de slag in de gemeenteraad.In dit blogje (nog) geen analyse. Wel een persoonlijke korte terugblik op de afgelopen weken. In de afgelopen 4 jaar hebben we  (veelal ook buiten beeld) veel kunnen doen voor Hoogeveen. Natuurlijk ligt het tempo van bepaalde projecten 10 keer lager dan gewenst, maar soms kom je ook in één zomer tot een concreet plan wat unaniem wordt aangenomen.  Als raadslid heb ik meerder initiatieven mogen lanceren, diverse moties en vaak ook ambtelijk, technische of mondelinge vragen mogen stellen. Over Bentinckspark, internetbeveiliging van de gemeente, glasvezel in dorpen, behoud van kunstwerk van MAC, over superzaterdagen, jaarrekeningen, over ijsbanen en recent nog over Maxx. Daar gaan we graag mee door. Dank voor uw steun.

Ook heerlijk om met ‘team krentenbol’ om 6.45 op het station te staan. Ik houd echt van de (permanente, dus 4 jaar) campagne! 

team krentenbol

Het maakt uit wie bestuurt

Het doet er namelijk toe wie uw gemeente bestuurt. Natuurlijk spelen in deze periodes de ‘wetten van de campagne’ en word er gewerkt met ‘politiek fast food’, zijn ‘relatie-mensen’ even belangrijker dan ‘inhoud-mensen’ (bijvoorkeur hebben we natuurlijk beide), maar dan komen we zeg maar aanstaande donderdag (29 maart 2018) weer terug in de harde realiteit van het politieke handwerk. Stukken beoordeeld en meningen gevormd. Achtergronden uitgediept en analyses gemaakt. Ik hoop van ganzer harte dat daarom Peter Koekoek nog in de raad gaat komen en Annette Jansen-Brandsma (nu of later) ook.  CDA heeft dan toch een stel volksvertegenwoordigers staan. Ik word er stil van dat ze zelf soms naar mij willen luisteren. Wat een inhoud en diepgang. Ooit dacht ik ook wel eens , net als velen van u, wat zijn de politici toch naïef of eenkennig, ja, zelfs wel onnadenkend. Nu ik 4 jaar men velen aan de slag ben geweest en nu ik het team van het CDA weer zie staan. Dan denk ik, die durf ik wel mijn volksvertegenwoordigers te noemen. De nieuwe CDA-ploeg zijn ook nog eens een stel pitbulls, daar wil je niet tegenover staan.  CDA is klaar voor 4 jaar actie voor Hoogeveen. Doen is het nieuwe denken en de grote winnaar (hoewel toch ook verlies voor GB in 8 stembureaus) roept ook steeds ‘gewoon doen’ dus gaat er veel gebeuren in Hoogeveen. We gaan stappen maken en zetten Hoogeveen op de kaart. Ook met politieke fastfood onderwerpen als rondwegen, kunstgrasvelden of fietspaden, maar ook met de zachte kant. In 2022 staat wat mij betreft het Onderwijs in Hoogeveen klaar voor de periode 2022-2034! Klaar voor Jong Hoogeveen 3.0 en 4.0! Is het Bentinckspark klaar. Is er kunstgras in de dorpen, mits voldoende bezetting kan worden aangetoond, is de Tamboer een plaats om niet allen trots op te zijn, maar ook om van te genieten en een magneet voor Hoogeveen. Er is dan wel geen superzaterdag (hoewel blijft een goed plan) maar dan hoeft de horeca, de evenementenorganisatoren en het winkeliersbestand nog niet te stoppen met samenwerken. Ook zal ik u beloven dat ik ‘eerlijke economie’ op de agenda blijf houden. De maximale inspanning en inzet van het evenementenbudget om de koopzondag tot een succes te maken zal ik kritisch beoordelen. Eerlijke economie is mijns inziens ook eerlijk verdelen van evenementenbudget en eerlijk verdelen van de parkeerbaten of in uw geval parkeerlasten.

wie bestuurt

Trouw schreef op 17 februari jongstleden ‘het maakt er toe wie bestuurt’. Het artikel is bijgevoegd. Ik blijf van mening dat dit in Hoogeveen zeker het geval is. Ik geef u even een opsomming waarom dat zo is. Ik hoop dat u in het stemhokje daar ook rekening mee heeft gehouden. CDA Hoogeveen is overigens klaar om hiermee aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal op Hoogeveen af:

 • Hoogeveen geeft bijna 170 mln. per jaar uit…
 • Verlies in de jaarrekening 2018 door hoge kosten jeugdzorg (sociale domein);
 • Nieuwe omgevingswet moet ook in Hoogeveen goed ingevoerd worden
 • Duurzaamheid moet verder doorgezet worden en bij voorkeur op een betaalbare wijze
 • Natuur, ondernemen en duurzaamheid moet met elkaar in balans blijven
 • Slechts 13% van de inkomsten zijn door gemeenten zelf te beïnvloeden
 • Treant is voortdurende in beweging en moet kritisch gevolgd worden en dat zonder dat we het uithollen door als inwoners ons heil elders te zoeken
 • We gaan 32 miljoen investeren in zwembad en ijsbaan, moeten onze vermogens bewaken en willen NIET dat c.p. de WOZ-belasting gaat stijgen.
 • Alescon moet omgebouwd worden en de inclusieve samenleving moet vormgegeven worden
 • Werkloosheid moet goed bewaakt blijven
 • Zorg in wijk en buurt goed geregeld, vervolg op integrale zorgprojecten
 • Jong Hoogeveen moet door!
 • In het OV moet heel goed bewaakt worden waar de gelden naar toe gaan. Publiek vervoer is aanstaande.
 • Diverse GR’en (samenwerkingsverbanden van gemeenten) moeten goed gecontroleerd en bewaakt worden.
 • En dan heb ik het nog niet gehad over alle maatschappelijke tendensen rondom zingeving, verslaving, gaming, robotisering, digitalisering en digitale risico’s….

Kortom het doet er toe op wie u gestemd heeft. En we gaan als CDA met veel elan aan de slag. Met al die kennis en kunde hopen we dat we op 21 maart 2022 ook weer op de steun van die 1.200 kiezers kunnen rekenen die nu op een andere partij gestemd hebben. Het zelf hier wel geen Tubbergen worden….maar CDA-ers gaan volop aan de slag voor nieuw Hoogeveen (en dan liefst al gericht op het Hoogeveen van 2034). CDA aan de slag met visie.

Schijf van no. 5, waakhonden en pitbulls

Zelf ga ik aan de slag met de schijf van no. 5. Uiteindelijk ben ik de hoogste geklasseerde no. 5 in de gemeenteraad van Hoogeveen. Op 5 bij de GB staat Jan van der Sleen uit Nieuwlande. Zou mooi zijn als deze gezamenlijke no’s 5 een museum in Nieuwlande voor elkaar kunnen krijgen! En deze twee zullen het moeten doen, want meer no. ‘s 5 zijn er dit keer niet.

Zelf zie ik me graag in de rol van waakhond in deze regeerperiode.  Het past me ook prima om wat scherper aan de wind te zeilen. In politiek land noemen we dat meer dualisme. Daar zal ik ook nog wel eens een blogje aan wagen. Maar dualisme is in de basis het volgende: ‘een vriend vertelt je de waarheid en een vijand vlijt’. Daar wil ik me dan de komende 48 maanden ook wel aan spiegelen. We zijn nog niet klaar met enkele dossiers. Ik noem in ieder geval het dossier Maxx. Maar ook het vervolg van de Ijsbaan/Zwembad is zo’n dossier voor een pitbull. Zie nu al uit naar de taakverdeling die de nieuwe fractie zal maken….! Leve de pitbulls van het CDA.

GOTV team

GOTV (Get Out The Vote)-team bij de soep op de laatste dag…hard werken! 

Mooiste moment

Persoonlijk ben ik tevreden over de uitslag. Als CDA natuurlijk niet. In 2014 kwam ik met 213 stemmen in de raad. Kantje boord, maar toch een goede tijd gehad. Veel geleerd en veel gedaan. Zie mijn blogs. Nu ervaar ik een nog groter mandaat. Maar liefst 303 mensen uit Hoogeveen hebben het vertrouwen in mij uitgesproken. Eén moment wil ik nu niet onthouden. Eigenlijk is dat voor mij het mooiste moment van de hele campagne. CDA gaat op de laatste dag nog op pad om mensen over te halen te gaan stemmen en liefst op CDA. We gaan met een busje door Hoogeveen.  En na station waar we altijd lekker vroeg krentenbollen uitdelen, gaan we naar WC de Weide. Daar is de zon al doorgebroken. Samen met Aaf-Tineke doe ik de kant van de Coöp en Kapper Akse. Daar delen we de overschotten aan krentenbollen uit. Mensen overigens zeer bereid (vooral ouderen) om deze aan te nemen. Zo ook beide heren op de foto. Bijzonder mensen. Eén ken ik al jaren en hij volgt mij als politicus op de voet en de andere had ik nog nooit ontmoet……

heren Hij stelt zich voor en neemt graag een krentenbol. Begint volop te praten en blijkt al gestemd te hebben. Onnozel als ik ben zeg jammer, nee hoor zegt de oudere man, ik heb op het CDA gestemd. O, mooi! En zo gaat het gesprekje verder. Weet u op wie zegt de man…? Ik heb gestemd op Kreuze! Ik kijk hem nog eens ongelovig aan. Ik zeg tegen de man ‘kent u die Kreuze dan’? Nee, zegt de man nooit gezien of gesproken. Maar hij komt uit een goed nest en kan volgens mij wel iets betekenen voor Hoogeveen. Dan word je toch wel even stil. Zo maar, in de hectiek van de campagne iemand van de vele duizenden mensen die we gezien of gesproken hebben. Zeker wel 200 per kandidaat en ik zelf heb eigenlijk overal aan mee gedaan en ben overal bij geweest. Wekenlang tropenrooster gedraaid. En op de laatste dag kom je een volstrekt onbekende tegen die tegen je zegt: ik heb vertrouwen in jou.  Dus toen al deze gedachten door mijn hoofd schoten, vond ik het toch wel zo netjes om me even voor te stellen. De man was ook heel verbaasd dat hij degene ontmoete waarop hij gestemd had. Hij vertelde vervolgens honderd uit over zijn leven, over het overlijden van zijn vrouw nu 2 jaar geleden, zijn verhuizing naar Hoogeveen 40 jaar geleden, maar ook naar de Weideheem slechts paar maand terug. Kortom een gesprek van mens tot mens. Stiekem pinkte ik een traantje weg. Vertrouwen wat is dat toch een groot goed. Dat doet zelfs een stoer gemeenteraadslid goed.  Wat kunnen mensen toch veel voor elkaar betekenen. Een compliment maakt dat iedere wolk verdwijnt. CDA gaat volgens mij jaarlijks complimentendag vieren! En nu weer aan het werk. Doelen had ik al geformuleerd: http://www.kreuzeman.nl/op-naar-21-maart/

Groet, uw waakhond EJK

waakt hier logo

PS degene die een complete analyse van de verkiezingen van mij verwachten nog even wachten. Het is klaar, maar ik laat het gezien de ongezouten waarnemingen nog even een paar mensen lezen. Kunnen ze ook mijn spelfouten eruit halen….Ik heb wel een paar verrassende conclusies door goed op stembureau en persoonsniveau te analyseren. Uiteindelijk blijft mijn conclusie: het maakt uit wie bestuurt!

uitslagenavond

Foto uit de kranten. Ik durf niet te kijken naar het uitslagenscherm zo lijkt het…niets is minder waar. Ik ben druk aan het analyseren omdat ik de standen van de stembureaus over de afgelopen jaren natuurlijk meegenomen had naar het gemeentehuis. Bijzonder avond, maar niet de leukste. Gelukkig kunnen we met 7 man en vrouw verder en hebben we wel het nodige geleerd van deze campagne. Meer fastfood zou ik zeggen!