‘Op de fiets door Hoogeveen’ gaat over mijn laatste raadsexcursie bij de gemeente Hoogeveen. Dankzij corona net geen 10 keer meegedaan aan raadsexcursies. Dus vrijdag 23 juni 2023 was de 9de keer. Altijd leuke dagen gehad. Leuk ook omdat ik ergens die avond de dag even mag samenvatten. Door zo de hele dag wat op te letten blijf ik zelf ook scherper en alert…

Wil Noordzij

Als eerste even aandacht voor Wil Noordzij, zij organiseerde 21 jaar raadsexcursies (en altijd binnen budget gaf ze expliciet aan). Wil gaat 1-1-2024 met vroegpensioen en gaat lekker varen. Daarom was dit de laatste keer. Voorzitter feestcommissie Bert Otten bedankte haar en reikte een bloemetje en paar smakken uit.

Bert bedankt Wil! 

Terugblik in 4 delen:

 1. De Fiets als metafoor
 2. De barometer van de raad
 3. De lessen van vandaag
 4. De feestcommissie geëvalueerd

1. De fiets als metafoor

Dit jaar geen luxe touringcar, geen onder uit gezakt keuvelen in een super warm vervoermiddelen. Geen raadsleden als sardientjes in blik, geen gevoel dat we in een onderzeeër naar de titanic gaan kijken….maar heerlijk fris in de openlucht van Hoogeveen. Prachtig routes door Hoogeveen zoals het Kerkhofslaantje. Aanrader voor fietsliefhebber. Door de bossen (in de schaduw) van Hollandscheveld naar Nieuwlande. Wat ooit een minder ontwikkeld achteraf gebied was, maar een pareltje in de gemeente Hoogeveen. Voorbeelden van Mienskip zouden de Friesen trots zeggen. Samenwerking zoals bij zorg coöperatie of bij de Duikelaar.

Waarom was de fiets zo’n mooie metafoor voor deze dag van de gemeenteraad? We noemen aantal kenmerken die de raad van vandaag passen:

 • Op de fiets blijf je dichtbij huis. Deze raad lijkt de mooie kanten van Hoogeveen op te zoeken. Het grotendeels geïmporteerde college benadrukt dat ook vaak. Wat hebben we het toch mooi voor elkaar. En dat voor zo weinig geld…laatste voegde ik zelf toe….
 • Op de fiets leef je in een lagere versnelling. Je ziet dus meer en hebt meer contacten. Daarbij kun je ook zeggen: de raad doet het naar paar hectische jaren rustig aan. Groot verschil is natuurlijk ook de invulling van de oppositie anno 2023 (zeker vergeleken met bijvoorbeeld 2019 of zo) of de omgang van coalitie met de rest van de raad;
 • De raad wil werken aan gezondheid, van Hoogeveen en de Hoogeveners. Daar past de fiets helemaal bij.
 • De fiets is natuurlijk hét meest C0-2-neutrale vervoermiddel wat we kennen! Zekere als de stroom in de batterijen groen is opgewekt…kijkt dat vraag nader ‘impact onderzoek’.
 • De fiets is ook goedkoop. Anders moet de OZB weer omhoog (ik weet nooit van ophouden, dus OZB komt vaker terug, wat wil je als men je een bokaal in het vooruitzicht stelt);
 • Fiets is ook flexibel. Je kunt meefietsen met wie je maar wilt, makkelijk even switchen. Past bij deze raad. Diverse verbanden zijn gelegd, soms met coalitiepartijen soms niet. Niet geheel duidelijk is de werking van de coalitie-app-groep of deze variant met het college. Soms komen bepaalde acties net even iets te gecoördineerd over. Je zou dat frame-stapelen kunnen noemen….of toch iets van stem-sturing?
 • Snelheidsverschillen zijn ook goed zichtbaar. VVD-fractie fietste de laatste etappe ook wel erg snel. Leek iets te maken te hebben met bier en bitterballen bij Spaarbankhoeve.

Zo werd er een dagje lekker gefietst met collega’s van de raad….

Fietsen ook off the road

Vertrek bij Olijslager

VVD-ers met spoed op weg, links wethouder Jan Zwiers (zijn fiets had lege batterij…)

2. De raadsbarometer(s)

Vervolgens vond ik het nodig om even stil te staan bij de raadsbarometer. Waar staan we nu als raad. Blikte ook nog even terug op moeilijker tijden. Zie blog ‘samenland’ en dergelijke: Samenland – Kreuzeman

De barometer geeft aan wat voor weer het gaat worden. Maar wij hebben in Hoogeveen verschillende barometers zo mocht ik constateren:

 

# Barometer Voorspelling Toelichting
A Humorbarometer Zonnig Steeds meer ruimte (en begrip) voor humor de raad.  Geeft ontspanning.
B Venijnbarometer Regen Steekt nog met regelmaat de kop op. We nemen elkaar de maat liefst met bijtende sneer
C Verrassings-barometer Zware regen Weinig verrassingen in de raad. Veel regie? Sturing? Of gewoon niet zo’n initiatiefrijke raad? Veel vragen.
D Sfeerbarometer Stabiel tot zonnig Vaak is de sfeer goed. Gunt elkaar ook een onderwerp. Zon breekt door. Wethouder Bisschop liet dit zien in de laatste raad: samen kom je verder.
E ZID-barometer Regen De ZID-barometer staat voor Zin-in-debat-barometer. Deze staat wel op regen, vaak is er weinig energie meer voor debat.
F Financiële barometer Zeer zonnig Hoogeveen had nooit meer geld in ‘kas’ als nu. Misschien nog in 2008 toen we de miljoenen van erflanden en Rendo hadden opgestreken….andere tijden dat dan wel.
G Resultaten of BW-barometer Veranderlijk Bereiken we als raad en college voldoende resultaten op zware dossiers. Of hebben we het vele over vacatures bij de SWO? En BW? Brede Welvaart? Veranderlijk….kan vriezen kan dooien. En dat terwijl inwoners baad hebben bij integrale en geprioriteerde sturing…

Kortom voor mij staat de raadsbarometer op hoopvol….

3. De lessen van vandaag

Wij doen zo’n dag natuurlijk niet voor kat zijn viool.. … of zo. We willen op zo’n dag ook wat opsteken, leren voor ons werk, voor onze plaats. Dat lukt vandaag best wel. We kregen meerdere lessen mee.

 • De Duikelaar: denk niet zwart, denk niet wit, denk met uw hart. Ook als het om herdenken van de bijzondere gebeurtenissen in Nieuwland gaat. Mooie oproep van Henk Kremer één va de drijvende krachten van het onderduikersmuseum.
 • Olijslager verf: meerdere lessen daar moeten we dus even apart op terugkomen.
 • Spaarbankhoeve: traditioneel is weer hip. Klassiek of conservatief is niets mis mee. En het smaakt anno 2023 ook nog prima.

Henk in actie 

Mooi museum geworden 

Met een belangrijke boodschap, ook voor 2023 

Apart stilstaan bij de Olijslager groep BV 

Net nieuw in Hoogeveen is dit bijzondere handelsbedrijf. En directeur en DGA Robert van Büseck (RvB) kan er zeer enthousiast over vertellen. Deze, lang na de komst van de paupers naar Drenthe afgereisde Amsterdammer, heeft het dan ook in werk en het leven erg goed naar zijn zin. En dat gaat niet alleen over verf en handel drijven, maar ook over de mensen van Olijslager of over het duurzame pand. Om die les gelijk maar op te schrijven. Anno 2023 kun je dus niet anders dan A+++++ te bouwen. Dat is Olijslager met Hoogeveners van Hunebouw gelukt. Gelijk al weer een les: aanbesteden hoeft niet (altijd). Je kunt ook met één goede partner samenwerken. Kost dat niet meer, misschien, maar het levert ook veel meer op. Zo sprak RvB met blijdschap over ‘het zelfstandig meedenken’ van Klaas Graveland en zijn team.

Dé les voor de op begrotingen zwetende ambtenaren en wethouders was wel: ik maak geen lange termijnplannen. We leven bij de dag. Lachend keek RvB de zaal rond. Gelijk nuanceerde hij dit wel: we zijn natuurlijk wel alert op ons grote marktaandeel in een krimpende markt. De diverse onderdelen van de Olijslagergroep maakten dat ook wel zichtbaar.  Het gaat dus om adaptief vermogen zeiden wethouder Jan Zwiers en ondergetekende, wandelend door heeet volgens IKEA-principes ingerichte magazijn, tegen elkaar.  De uitdagingen waren duidelijk: meer vraag naar technische kennis en minder mensen beschikbaar. ‘Vaklui gezocht’ schreef iemand deze week… voor dé liefhebber: Christen Democratische Verkenningen | Christen Democratische Verkenningen (tijdschriftcdv.nl)

Natuurlijk ging RvB uitgebreid in op zijn mooi benadering van ‘human capital’. Dat past helemaal bij het verzoek van de gemeente. Zij hadden hem gevraagd stil te staan bij MVO. Nu MVO dat is vooral geen labels, maar vooral ook doen en werken met je team. Waar zien we dat aan bij Olijslager?

 • Veel doorstromers, vanaf BBL tot ervaren krachten
 • Ziekteverzuim van maar 3,5%
 • Werken aan zingeving (van werkgever naar zingever)
 • Gericht op eigen waarde (van aandeelhouderswaarde naar eigen waarde)
 • Burn-out-vrij-bedrijf willen zijn
 • Werken aan cultuur, geen drempels en toegankelijkheid van managers en directie.
 • Werken aan verbinding (ook fysiek, zie balustrade door het magazijn of kantine voor iedereen)
 • Richten op waardevol werkgeverschap, dus BBL-ers (zijinstromers) opleiden. Mensen uit de wajong aannemen en werken aan uitstromen uit wajong of inzetten van statushouders en ook deze opleiden.

 

 

 

En zo kan het maar zo zijn dat je niet 10.000 maar 15.000 m2 meter grond nodig hebt. En het mooie is dan ook dat Hoogeveen die kon leveren. Zwiers en Loohuis zaten te glunderen toen  RvB aangaf: ‘ik kreeg bij mijn eerste telefoongesprek al een warm gevoel bij Hoogeveen’. Chapeau voor Josee en allen van o.a. EZ. En mooi dat Hoogeveen geduld had in coronatijd met Olijslager. Eind goed…al goed.

Volle kantine met muisstille een leergierige raadsleden

Een uitspraak viel me nog erg op: zeg nee tegen de AOW. RvB beschreef hoe er meerdere medewerkers zijn die ondanks 70+ zijn nog niet willen stoppen. Deze kunnen dan (3 of 4 dagen) gewoon blijven werken als ze dat willen!

Dat bracht de nodige inspiratie om ook zelf een tegeltje in deze stijl te ontwerpen:

Nieuwe woorden vandaag

Voor een boekhouder houd ik ook erg van leren van nieuwe woorden. Wat viel deze dag in de smaak:

 • Akoestisch beton plafond
 • Doorzonmagazijn
 • Breeam
 • Rocketteren
 • Bijenhotel (heeft ook voedsel nodig)
 • Ikea-magazijn-inrichting
 • Wadi

Praktische lessen voor raadsleden van vandaag

 • Saskia, koop toch een e-bike
 • Azaron is ook bij fietstocht handig (muggen bij onderduikershol steken volop)
 • Raadslid in korte broek kan (mits op excursie)
 • Bij onderduikershol kun je prima een joint roken (niet dus….!)
 • Van joints word je knap beroerd (onthulling RK, vermeend voorstand coffeeshop in Hoogeveen)
 • In Nieuwlande kun je rustig je telefoon laten liggen (wordt altijd bezorgd bij juiste eigenaar)
 • E-bikes kun of moet je wel aanzetten (Stan en Paul kwam na 10 km bij de Duikelaar pas er achter dat de e-bike ook aangezet moest worden)
 • Excursies hoeven niet (altijd) ver weg, hoewel excursie naar Brussel wel legendarisch was volgens de overlevering en Wil N.)
 • Quiz met ‘wat weet men nog niet van andere raadsleden’ was zeer informatief. Zo hadden we diverse collega’s nog niet gezien….[compliment voor zelf bij diner afwezig quizmaster Saskia M.)
 • Een meerjarenbegroting maken is misschien wel minder zinvol dan we denken….

4. Evaluatie feestcommissie

Geheel op eigen initiatief stelde ik een evaluatie van de feestcommissie voor.  Maakte ook even een normenkader met maar één uitkomst: verlengen dat contract met Bert, Saskia, Geert-Jan en Ronald!

Dus namen even dit nieuwe fenomeen door:

# Norm ++ + +/- -/- Toelichting
1 Vervoer V Prima fiets (behalve die van Jan Z.). Instructie ‘aan zetten e-bike’ viel tegen
2 Route V Viel later wel uit elkaar, tempo verschillen waren groot.
3 Locaties V Zo veel moois in Hoogeveen en alles op fietsafstand. Prachtig museum en pand A+++++ ook nog!
4 Verdieping V Dank aan Henk en Robert gingen we qua historie en MVO/bedrijfsvoering de diepte in.
5 Inspiratie V Veel lessen van Olijslager! Ook voor SWO en dus raad van Hoogeveen
6 Saamhorigheid V Veel ruimte voor contacten en gezelligheid
7 Catering V Lunch was karig, diner weer goed en in rustieke omgeving

En zo kwam er een eind aan mijn laatste excursie met de raad.  Sikke veel plezier en succes volgend jaar. Een zoon van een dominee gaat dat vast kunnen…..!

lege borden en veel woorden, toch leuk om te doen…ook dit zit d’r weer op… 

Bedankt voor gezelligheid en inspiratie ……10 jaar lang een dagje op pad …..lachende gezichten bij Olijslager