Prominente politici als Mark Rutte noemden het jaar 2023 bij de voorspellingen en transitiejaar. Een overgangsjaar of een jaar van verandering.  Dat zou niet alleen een voorspelling zijn voor de landelijke politiek ook voor mij zouden er in 2023 veel veranderingen plaatsvinden. In werk en privé, maar in dit blogje sta ik vooral stil bij heet politieke jaar….

Januari:  Politiek van Hoop

De verwachtingen voor CDA-ers in 2023 zijn niet erg hoopvol. Hoekstra en de Jonge hebben niet echt de wind mee. Stikstof en nasleep corona-spelen hen parten. Hoekstra zal met de hulp van van der Leijen dit jaar van het toneel verdwijnen. De Jonge wordt meegezogen in het Rutte-moeras en hij zal ‘weer boven komen’. Als we dit schrijven weten we nog niet waar….gelukkig is er een kamerlid die ons motiveert met dit boek:

Dus geen cynisme:

 Politiek met een opdracht.

Op de nieuw jaarsreceptie van provincie roepen alle lijsttrekkers op om vooral te gaan stemmen…Henk speelt al een prominente rol….enige zittende gedeputeerde. Zijn ervaring heeft een nieuwe college hard nodig….

Mijn opvolger Arnold speelt zich ook al in de kijker. Hij bedenkt de carnavalsnaam van Pesse…

Februari: volop campagne

In februari begint de campagne 1 van 2023 vorm te krijgen.  Deze begint op verzoek van Henk Jumelet met een cursus reanimatie:

 

Deze foto symboliseert wel de moeiten van 2023: bij HZVV-1 kijken en via earbuts het CDA-congres volgen….zo probeer ik zaken te combineren….keuzes maken is natuurlijk verstandiger.

Campagne voeren is bikkelen….flyeren voor Henk J.

Enkele diehard campagnevoerders staan op de markt. Letterlijk en figuurlijk een ijskoude tijd…dus om 14.00 zaten wij aan de gehaktbal bij de Koffiepot…animo voor campagne voeren is bij de meeste CDA-ers ver beneden het 2022-peil. Dat zal ook niet veranderen….

Posters van dé kandidaat uit Hoogeveen. Natuurlijk samen met Bert.

Maart: Jumelet

Centraal staat lijsttrekker Henk J. Henk is dan de enig gedeputeerde die door wil gaan. En Henk heeft gunfactor. Zeker ook bij BBB zo zal later blijken. Met de bus gaan we 2 dagen op pad door Zuidoost en Zuid-West-Drenthe. Dus bus is fotogeniek en zo zijn enkele meerijders. En o ja, de bus is warm en droog…en doet de CO-2-uitstoot geen goed….! Hier blijft de stemming goed, o ja, dagblad pleit deze ochtend CDA 1 zetel….

 

Henk is de chauffeur en de minister van BZ kijkt mee…

Flyeren op de laatste ochtenden voor de verkiezingen en ondanks regen blijf ik volhouden.

Uiteindelijk mag je dan stemmen…hoeveel: 752 stemmen op EJK…best goed (meeste stemmen na Henk J), maar zeker niet genoeg voor een voorkeurszetel. Het is maar beter zo. Ik kan nu rustig gaan afwachten wat er komen gaat…

 

De uitslag in Drenthe

Dit artikel na de verkiezingen was overigens wel mijn dieptepunt. Heel erg oncharmant sta ik d’r op, terwijl Henk en Eline schrikken van de uitslagen uit andere stembureaus….zucht

Blij met veel stemmen

April: verwerken van de slag van de BBB

In de maanden richting de verkiezingen probeer ik d’r achter te komen wat en wie de BBB zijn. In Drenthe waren ze goed georganiseerd en kwam op oorverdovende 17 zetels….veel verantwoordelijkheid.  Hoe beslist de kiezer vraag ik me steeds af…. Analyse van de BBB voor de verkiezingen: Interessant: de BBB – Kreuzeman

Samen met de BBB gaat het CDA aan de slag:

 

Pers kritisch op BBB

 

Zelf was ik later dit jaar bij het Noordelijke boeren CDA-overleg met woordvoerder Eline Vedder. Zelf ook een pas-melder dus meer dan ervaringsdeskundige! Maar mijn favorieteboer blijft Roy Meyer. In FD interview met: deze onderhandelaar van het NAJK. Een zeer teleurgestelde onderhandelaar dat wel. Ergens in de onderhandelingsperiode aten we samen een schnitzel bij de Raket in Rogat. Beiden met haast….

 

Mei:  werk in de gemeenteraad gaat door

Mei begint met herdenken. Ook als we geen raadslid zijn. Bezoek aan 70 Molukse wijk in Hoogeveen. Bezoek aan Stark. Congres over binnensteden. Discussie of Fage.  En financieel gaat het goed….natuurlijk direct correlatie met de politieke sfeer in Hoogeveen.

 

Laatste bijeenkomst van Raad van Hoogeveen. Wat een andere sfeer dan 3-4 jaar terug….We maken het rapport van de raad van Hoogeveen op. Van onrustig naar kabbelend gaan we voort. Komt er nog vuurwerk van de oppositie…?

Uitslag amendement Zonneroute…dit onderwerp komt nog terug…komende jaren, of zelfs over 30 jaar….

Volgende generatie Kreuzes in de politiek….trots op onze Jehudi

Juni: dubbele agenda

In tweede kwartaal 2023 is het een beetje te druk met de politiek. Ik heb nog raadswerk, met kadernota en dergelijk en daarnaast beginnen de woensdagen ongemakkelijk vol te lopen. Gelukkig staat mijn woordvoerderschap nog niet zo op de agenda in Assen, maar alles dubbel is wel wat veel. Het is af te zien en ik heb het zelf zo gewild….Ook was er het laatste raadsuitje in Hoogeveen, Nieuwlande en Fluitenberg.

 

Windmolens of terecht punt?

Diner bij de NS 

Bezoek aan CDA overleg inzake internationale MVO-wetgeving. Veel realisme, maar waar is het CDA-profiel?

BSV-dag over sport met o.a. Inge van Dijk.

Bezoek aan Olijslager verf en eerste kennismaking met Robert van Büseck…

Trots op Annette: goed teruggekomen na hartproblemen. Een focus op ouderen! Fijne collega!

Aankomst in Assen…

Laatste actieve raadsvergadering, dag later

En als laatste weg. 00.30 uur…geen record…dat was met ijsbaan-discussie een keer om 02.15…

Voor de selectie van nieuwe lijsstrekker schreef ik een checklist. Daarbij had ik één persoon in gedachten. Bescheidenheid past ons – Kreuzeman Ik had zelfs een mooi telefoongesprek met hem. De checklist werd breed gepubliceerd en Henri voldeed volgens mij ook aan de criteria…..

O ja, HZVV valt ook nog uit de vierde klasse….geen mooi jaar…

Juli: Pieter Omtzigt 

De zomermaanden stonden in het teken van komt hij nu wel of niet met een partij….en hoe onverwacht: NSC werd opgericht. Een niet-Christelijke tegenhanger van het CDA. In huidige tijdsgewricht zeer kansrijk….zelfs al gepleit op 43 zetels….poeh…nog een keer zo’n BBB-gevoel als in jl maart? CDA helemaal kaal gegeten?

In het schilderij de wereld van Gaia gooit JJ. Rousseau het ‘nieuwe sociaal contract’ uit het raam….Nieuw contract – De Groene Amsterdammer

Nu moet hij 2010 vergeten en met Geert samenwerken….benieuwd hoe dat past bij de oude Pieter….zicht op de macht vertroebeld andere beelden? Of blijft hij ruggengraad houden, ik hoop het wel!

Wel mooi dat CDA via de conservatieve route wordt ingehaald. Anders gezegd ik voel me wel thuis bij een wat progressiever en socialer CDA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augustus:  Henri Bontenbal

Op 14 augustus word bekend dat Henri Bontenbal de zware taak van het door het dal leiden van het CDA op zich zal nemen.  Vanaf afgelopen voorjaar had ik met hem (als TK-woordvoerder klimaat en energie) al leuk contact. Hij toonde zich echt geïnteresseerd maar gaf ergens begin augustus aan dat hij het ‘wat drukker zou krijgen’….zelf had ik sympathie voor inhoudelijke bescheiden politici als Chris van Dam, maar die was natuurlijk net begonnen als voorzitter van de onderzoeksraad voor veiligheid. Henri Bontenbal was in aantal podcasts erg open, zelfs kwetsbaar en erg inhoudelijk.  Zijn nuchtere Rotterdamse achtergrond waren een meevaller.

Figurant in Bontenbal-commercial…

Bijna alle lezing tot 22 november bijgewoond (alleen R’dam niet):

      

Dit artikel sprak me nog het meeste aan:

September: afscheid van Hoogeveen

En dan is het zover. Het afscheid van Hoogeveen. Bericht in krant beetje ‘overtrokken’…immers ga ik echt naar de staten als commissielid?

.

Mooie woorden van burgemeester Karel Loohuis

Symbool van de volhouder

Hoogeveen doet toch een experiment met de kabelgoottegel….

Mooi boekje gemaakt ter afscheid (dit is voorkant proefdruk)

En ook nog mooi interview in magazine van HZVV….

Oktober: aan de slag in Drents Parlement


Best veel moeilijke dossiers….

November: En nog eens campagne, verkiezingen en moeilijke uitslag

Start in Hollandscheveld ….

 

en Elim

Steun van Maya en Haaye 

by night 

by day 

weer gestemd: 

December: Nieuwe economie ’24

In december weer de nodige nieuwe moed. Op weg met CDA naar nieuwe economie. Paul Schenderling meerdere keren gehoord en gesproken!  Goed moed voor 2024 !

Jaar afgesloten met leuk CDA-bericht:

Dus…..

 

Dus we wachten als CDA niet op een boot….