Blog over twee artikelen in de Hoogeveensche Courant van vrijdag 5 juni 2020. Ze gaven mij een tegenstrijdig gevoel of zouden ze juist hetzelfde bedoelen? Graag wil ik van beiden leren om het als vertegenwoordiger van alle inwoners van Hoogeveen hen goed te doen. Is Hoogeveen zoals het is goed genoeg?

Verlies nooit uw herkomst en realiteit uit het oog

Oud-Hoogevener Indra Kamphof schreef onder deze titel een ingezonden brief naar de redactie van de Hoogeveensche Courant. Het helde document roep op om realistisch te blijven en geen utopieën naar te streven. Hoogeveen is een plaats voor mensen die fijn oud kunnen worden, zonder poespas van elkaar kunnen genieten. Volgens de heer Kamphof hoeft zijn familie in Hoogeveen geen dure woning of een ijsbaan. Ook is het volgende voor Hoogeveen niet nodig:
• Geen dure kunstwerken in de stad,
• Geen ijsbaan met zwembad
• Geen dure culturele instelling
Aan wie de precies geschreven is, is niet duidelijk. Ergens is het gericht aan de gemeenteraad en de oppositiepartijen. Dat is al vreemd. Het bestuur is in handen van college van B&W en zij worden gecontroleerd door de gemeenteraad. Zowel oppositie als coalitie. Maar in ieder geval ik voel me aangesproken. Ik ben zo’n najager van utopieën. Iemand die moet stoppen met uitgeven.
Op zoek naar een mailadres of zo ontdekte ik dat de heer Kamphof is zelf niet iemand die in Hoogeveen fijn oud wil worden. Hij woont zelf in het Gooi en werkte bij grote hotelketens. Bezoekt veel internationale locaties. En werkt nu bij een cateringorganisatie die klantenservice biedt op hogesnelheidstreinen die naar London, Parijs, Brussel, Disneyland, Marseille en de Franse Alpen rijdt. Ik zie in hem een (jonge) man van de wereld. Een wereld met veel kunst, sportvoorzieningen en veel cultuur.

Dan even de feiten.

  1. Hoogeveen heeft een prachtig plein met mooie fonteinen. Jongstleden zaterdag zag je een vol terras bij Maron en veel mensen op de bankjes rondom het water. Weinig mensen op de lounchebanken en een groot spiegelkunstwerk. Zelf heb ik ook geprobeerd de luifel tegen te houden. Ik was te laat, maar om nu te zeggen dat Hoogeveen geen uitstraling met bepaalde kunst kan hebben? Het geld voor deze kunst kom voor groot deel uit de bijdrage van de provincie. En het deel van Hoogeveen kan hooguit eenmalig voor exploitatie gebruikt worden. Dat helpt dus niet.
  2. Geen ijsbaan en zwembad. We hebben dus nu een oud en gedateerd zwembad. Dat is waarschijnlijk voor mensen die fijn oud willen worden geen probleem, maar financieel is het wel jammer dat zo’n zwembad zeker zo’n 1,5 mln per jaar kost. Volgens de jaarrekening 2019 zelfs 156.000 meer dan begroot. In 2020 volgt tonnen reparatiekosten….IJZ zou 1,7 mln. gekost hebben. In de jaarrekening is overigens sprake van 865.000 (501.000 is al geboekt in 2018). Daarnaast is voor 750.000 Maxx aangekocht en voor 32.000 gesloopt. Deze grond is door het ontbreken van een bestemming afgewaardeerd met 692.000. Maar natuurlijk heeft deze grond in toekomst wel een bepaalde waarde. En het plan van IJZ had geen rendabele onderbouwing. Volgens mij zijn de cijfers drie keer onderzocht en is de begroting door deskundigen op gebied van ijsbanen en zwembaden onderzocht.
  3. Geen dure culturele instelling. Maar wat is duur? De Tamboer kost 1.500.000 aan subsidie per jaar. Natuurlijk nog onderhoud en asbest verwijderen. Wat kost de DNK in Assen of Altas in Emmen? Ongeveer 3 of 4 keer zo veel als in Hoogeveen. De tamboer/cultuurhuis kreeg in 2019 95.271 bezoekers. Mensen die van opera of schlagerfestival houden. Kindervoorstellingen en Oeze Volk. Van alles waar mensen van genieten. Dat is allemaal veel te duur….het is jammer dat Hoogeveen het oude Hollywood niet kan ombouwen tot een Drents poppodium. Iets waar de jongeren van Hoogeveen plezier aan zouden kunnen bleven.

Hoogeveen heeft één kracht. Hoogeners zijn realistisch, calculeren risico’s en kijken of ze iets al eerder hebben gedaan. Hoogeveen moet kijken naar wat ze heeft en niet naar wat ze wil zijn. We mogen wel een visie hebben, maar moeten stil staan bij onze herkomst en realiteit niet uit het oog verliezen.

Dit klinkt toch een beetje als een stilstaand dorp uit de jaren 50. Graag behoud ik het goede, maar wie stil staat komt niet vooruit. Waarom zou een plaats met 55.000 inwoners en met het achterland wel zo’n 80.000 niet interessant en aantrekkelijk zijn. Zich onderscheiden en met middelen (van gemeente, provincie, rijk en Europa) inzetten om de stad aantrekkelijk te maken. Er zijn namelijk ook mensen die meer willen dan alleen fijn oud worden en die niet naar Amsterdam of andere grote steden willen verhuizen. Na de lockdown kon de aantrekkingskracht van middelgrote steden (50-100k inwoners) wel eens heel aantrekkelijk zijn. Dan is het helemaal niet verkeerd om voor nieuwe inwoners, jonge mensen en voor de werving van nieuwe bedrijven aantrekkelijk te zijn.

Ik vind Hoogeveen een prachtplaats


Al 58 jaar woont Lucas in Hoogeveen. En hij werkt 55 jaar in de kledingbranche en heeft duizenden Hoogeveners aan een mooi (spijker-) broek geholpen. Nuchter en no nonsens. Zelf woont hij aan de Julianastraat en daarmee midden in Oud-Hoogeveen. Hij heeft diverse passies zoals motors, jeeps, vissen, zwemt graag of biljard heel graag. Hij hield niet van schaatsen en dus hield hij niet van de ijsbaan. Had wel graag dat het zwembad opgeknapt wordt. Zijn slotzin is ‘ik vind Hoogeveen een prachtplaats, alles is er. Ik heb nooit de neiging gehad te verhuizen.
Eigenlijk zegt hij ook dat de Hoogevener tevreden is met wat zij/hij nu heeft. Dus hoeft hij ook geen grote kunstwerken, ijsbanen of cultuurhuizen…?

Maar Hoogeveen is toch geen slaapstad, stille forenzenstad, gedateerd industriestadje. Hoogeveen mag bruisen. Met sportevenement, culturele bijeenkomsten, gospelconcerten, voetbalkampioenschappen, wandel- en fietsvierdaagse, culinaire festivals, rockbands en ga zo maar door. Een stad met kleur, geur en aantrekkingskracht. Mooie bedrijven, met goed werk, hard werkende mensen die ook graag willen sporten en ontspannen. Mensen die naar Groningen of Zwolle hoeven voor faciliteiten. Dat ze voor (acute) zorg naar Emmen, Meppel of Assen moeten is al erg genoeg….


Daarom: http://www.kreuzeman.nl/stilzitten-is-achteruitgang/