Mijn speech bij het afscheid van het door mijn benoemde ‘ROC Morgenland’.

Het is in het najaar 2006 als de heren Berend Kamphuis en Leendert Klaassen om een uur of 6 bij mijn oude kantoor aan de Handelsweg 6-8 te Tynaarlo vertrekken. Uit het CDA circuit is mijn naam naar voren gekomen in het profiel ‘financiën’,  ‘ondernemer’, ‘hoogeveen’, ‘juist identiteit’. Het was een leuk gesprek. Ik heb gelijk een gevoel van ‘mooi om wat voor mijn oude school te kunnen doen’.  En dat gevoel heb ik nog. Anita en ik hebben beiden in periode 1980-1984 op  ‘ MEAO Morgenland’ aan de van Limburg Stirumstraat 20 gezeten, nog geen 500 meter van mjin ouderlijk huis.  En als je bedenkt dat we nu op no. 34 wonen en uitkijken op de woningen op de plek waar Morgenland ooit stond…dan snapt u wel dat dit een bijzonder plekje in onze historie heeft.

Overigens een prachtige naam: Morgenland! ROC Morgenland, lijkt me iets voor Dizain. Het Alfa college (verder AC) is dan een jonge onderzoekende christelijk actieve man, stemt CDA en voelt sympathie voor SP en CU. Is ambitieus om een modern vakman te worden en onderzoekt graag alle dingen en behoudt het goede.  Ik geloof niet dat ik dit punt verder hoef toe te lichten. Het Morgenland dat is toch een term waar wij allen wel iets bij voelen, hier in deze maatschappij of straks als we deze aardse tent moeten achterlaten.

Het hoogste orgaan van de alfa college, nooit heb ik dat als een funcite op afstand of een verheven positie gezien. Het toezichthouden bij het AC is er ook een van ‘doe gewoon je werk’ en ‘je wordt en bent betrokken bij het wel en wee’.  Het snijdt dan ook door de ziel als Luuk weer een mailtje stuurt van verkeersongelukken en zelfdoding. Het zijn duizenden leerlingen, maar ieder is er 1. Sowieso hebben we als RvT wel het nodige meegemaakt. Als absoluut meest verdrietig moment was voor mij het ons ontvallen van Alphons Dolle.  Wat ik in alle openheid ook  met u wil delen als een moeilijk moment was het voor mij toch wel confronterende moment waarbij wij alleen ons christenzijn en de betekenis daarvan voor ons persoonlijk bespraken. Ik wil dat hier niet weg laten. Ik heb prachtige voorbeelden gezien van hoe wij (CvB voorop) omgaan met onze identiteit. Mijn kerkgenoten die bij het AC werken zijn over die identiteit niet minder bezorgd. Mogelijk is dat onze achtergrond. Zelf pretendeer ik een zeer open en oecumenische houding te hebben, maar het is voor een trouwe kerkganger en zeer betrokken voorzitter van de commissie gemeentegroei wel moeilijk om zich te realiseren dat deze vorm van kerkelijke leven niet voor iedereen het tankstation is waar men periodiek de geestelijk tank volgooit om weer vol gas in die disruptieve samenleving aan de slag te gaan.  Persoonlijk vind ik dan ook dat we pal moeten staan voor onze identiteit. Vervlakking licht altijd op de loer. Knap vind ik de doorvertaling van identiteit naar ecudatieve inhoud en maatschappelijke thema’s.  Op dat vlak kan ik u aanraden om eens te spreken met bijvoorbeeld de christenen uit Syrie of Iran die vlak bij het AC in Hoogeveen wonen.  Wij ontmoeten hen wekelijks in onze kerk en het is meer dan inspirerend om te horen wat zij er voor over hebben om in vrijheid een kerk te kunnen bezoeken zonder angst voor dood of vervolging. AC adopteer ‘open doors’ en gooi deze deuren eens open…Misschien goed voor de identiteit: een open doors-dag met mensen die slechts 3.000 meter van het AC wonen!

Ik wil in dit afscheid van dus bijna 10 jaar (zwaar afgerond naar boven) betrokkenheid bij het AC opdelen in twee onderdelen:

 1. Terugzien op 10 hoogtepunten
 2. Vooruitblikken op het AC in Hoogeveen

Terugblik

Tien hoogtepunten in de laatste 10 jaar toezicht houden bij Alfa College

alfa bouma

 1. Betrokken distantie (inclusief gesprek met Engel bij minister Marja van Bijsterveld te Zwolle)
 2. De kwestie van de financiering van de Bouma-boulevard en het rentevoordeel van maandje extra onderhandelen
 3. Start met het auditcomite met Louwe en de ruimte om (flink) inhoudelijk met Jeroen en Sander aan de slag te gaan. In periode met o.a. Mattias kon dat alleen officieus.
 4. Benen op de tafelgesprekken met de regiodirecteuren door de Raad van toezicht
 5. Pitches van OM-érs Hoogeveen voor de raad van Hoogeveen en het gevoel trots te mogen zijn op het AC ten overstaande van mijn raadscollega’s
 6. Vervanger van Alphons bij paalkoepeloverleg aan P-woldsmeer met toespraak van directeur van AoC Terra!
 7. Lezing voor de ondernemersprijs bij AC Hoogeveen (ooit op de Travetijn over wat doet een accountant)
 8. Bediening van Yannick Scholing bij sociëteit Forum
 9. Locatiebezoeken (vrijwel allemaal zeer waardevol)
 10. Selectieronden van nieuwe accountants…..:-)

Vooruitblik

Natuurlijk wil ik ook graag vooruitblikken. Natuurlijk heb ik sinds 2014 het Hoogeveense petje nog nadrukkelijk op….

Als ik kijk naar gebiedscooperaties, ‘de wijk-werkt’, seat-2-meet, drentse ondernemersfabriek, The Big Building, dan weten we allemaal dat arbeid nog veel flexibeler zal worden. We zien prachtige ICT, techniek combinaties waarbij het AC naar het bedrijf of bedrijven gaan. Of andersom. De wereld van opleidingen wordt een fase in het werkproces van een bedrijf. Dat vraagt flexibiliteit, maar dat vraagt ook dat je sparringpartner voor ondernemers bent, dat je meedenkt in hun businessplan of verdienmodel, dat je de carriere-lang-opleidings-partner van MKB-bedrijven wordt. En dat in toenemende mate voor kleine bedrijven die zich more or less verzamelen. Gebiedscooperaties (met 10-tallen deelcoöperaties) zijn dé oplossingen waar sommigen veel van verwachten. AC bent u aangesloten? Zit u in deze netwerken. Ik zie Jan Berend bij ‘Hoogeveen werkt aan werk’,  maar ik roep op om uw eigen netwerk te organiseren. Zodat het netwerkt 3.0. In Hoogeveen heeft u vele ambassadeurs die (redelijk) succesvolle ondernemers of ondernemende managers zijn geworden, vaak na een opleiding op de Chr. Meao  morgenland of de Chr. MTS voltastraat. Maak van ambassadeurs pleitbezorgers en initiatiefdragers. Want met PIT en ICT-opleiding zijn we er niet. Organiseer je ook in andere branches. Waarom doen we dit niet met TVM-Unigarant, Unive, brink, de witte, Uiterwijkwinkel? Waarom niet met Ruma Rubber, Venko, Hoomark? En meer ambitie voor Kargo? Jaarlijkse automotive markt? Natuurlijk rondom Kargo! Gesponsord door TVM en Alfa College. Op weg naar truckstar-festival? Stop even bij Kargo voor de nieuwste update op het gebied van trucking! Weg met ambitielozen, AC Hoogeveen op de kaart van Nederland! De Hoogeveens ‘luyden uit het veen’  kunnen hardwerken en kennen vele met koopmansgeest en in Drenthe is Hoogeveen niet voor niets dé Ondernemersstad. Wist u dat Hoogeveen relatief van Drenthe het hoogste aantal miljonairs heeft? En velen zijn selfmade ondernemers. Hoe bundelen we die krachten met het onderwijs. Lukt dat dan hebben we goud in handen. Ik blijf me graag voor dit AC inzetten!

alfa

Dan Hoogeveen als dé Nederlandse sportstad.  gemeente Hoogeveen heeft de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2015’ . En de afgelopen jaren 30 miljoen geïnvesteerd in sportcomplex. Nu wordt gebouwd aan een topsporthal voor 9,8 mln. Zefls een europese sportprijs voor sportambtenaren omdat ze inactive kinderen in aanraking met sport brengen. Sportfunctionaris Berna Nijboer uit Hoogeveen heeft de #BeActive Citizen Ambassador Award 2015 gewonnen voor haar inzet om inactieve kinderen. Afgelopen week won wielrenner Jens Dekker (telg van de bekende familie) alles wat er voor jeugdwielrenners te winnen valt. Een prachtige Hoogeveen-ambassadeur vanuit de sport.

Ik zie in Hoogeveen sinds 2 seizoenen een zeer succesvolle sportstroom bij het RvEC. Dit jaar zelfs met een topvoetbalopleiding. Kinderen die vroeg in de ochtend door HZVV, PEC Zwolle en de voetballerdocenten van RvEC worden opgeleid. Ieder jongetje (en meisjes!) droomt om daar toegelaten te worden. Dat vormt onze jongeren. Dat worden doorzetters want ze maken lange dagen, moeten hard werken en kennen geen gebrek aan ambitie. Ze moeten gemiddeld een 7 staan anders moeten ze van de voetbalopleiding af. Hoogeveners worden zo opgeleid tot doorzetters. Die luyden uit het veen moeten dat aan kunnen. Weg met het ambitieloze Hoogeveen.

Dan hebben ondernemers en gemeente complete en haalbare plannen voor een duurzame recreatieve ijsbaan.

Zelf Willem Alexander was vorige week op bezoek om dit in Elim (gemeente Hoogeveen) te bekijken!

Maar wie zie ik niet? Het AC!

Graag roep ik het Alfa College om ook aan de sport in Hoogeveen te doen en zelfs om daarin te investeren. Kardinge sport en bewegen is volgens keuzegids MBO een topopleiding en toch reizen alle (top-)sporters uit Hoogeveen naar Deltion of Landstede.

Alfa College onderzoek met spoed de mogelijkheid om op het mooiste sportcomplex van Noord-Nederland samen met de gemeente en clubs te investeren in een sportopleiding. Praktijk mogelijjkheden onder handbereik en wat dacht u van een gezamenlijk sportgebouw als Kargo voor de logisitiek is. Gemeente moet met hockey, korfbal en wielrennen nog een collectief gebouw neerzetten. Dit komt midden in het park. Alfa College kan de simulans zijn om dergelijk plan het laatste stapje te laten maken. En als we daar dan de AC sport en bewegen: duursport academie van maken dan ligt dat prachtig tussen de nieuwe ijsbaan en de dan opgeknapte wielerbaan. Alfa college heeft met Erik Dekker, Jan Bols, Piet Kleine gelijk een paar iconen van de sport aan boord als voorbeelden voor onze AC-jongeren.  Christien en Jan Berend ga z.s.m. praten met Anno Wietze Hiemstraen Jan Steenbergen!! Ik ken een CDA-raadslid wat hard werkt voor backup voor dergelijk plan!

Waarom deze energie? Er is een Zuid-Afrikaanse voetbalschool die een prachtig motto heeft:

We train not for soccer, but for life.

Dat is hoe ik het AC altijd gezien heb. En zelf ervaren heb. Ik herinner me vrijwel niets van boekhouden, beetje van (macro) economie, maar vooral van ethiek en godsdienst. Godsdienstleraar hendriks liet ons gedichten maken en anders naar d wereld kijken. Dat is ‘training for life’.  MBO-opleidingen houdt het vizier op dit motto gericht! U vormt de maatschappij van vandaag en van morgen! Bestuurders blijf heerlijk bescheiden doorwerken in ‘de vlek’ en dan komen uw toezichthouders niet in Meavita-posities. Toezichthouders van AC: zet het goede werk voort en u mag best een beetje vervelend zijn als het maar constructief is en blijf actief en zichtbaar in de organsiatie. Leve ‘de RvT-stage’!

Allen bedankt voor de samenwerking! We ‘ll meet again.