Zo maar op zondag plopt het bericht op twitter binnen: ‘Brenda Westra overleden’.  Een hulp en inspiratie voor velen is niet meer. 

Overal staat het al. Op accountant.nl en accountancyvandaag: 12 oktober jl. is Brenda Westra RA op 48 jarige leeftijd overleden. Nog exact 2 maand dan ben ik ook 48 jaar….dat Brenda maar 48 jaar mocht worden. Iemand die het accountantsberoep meer impulsen kan geven dan 10 rapporten van ‘publiek belang’.

Het is najaar 2004 als ik inspiratie zoek en vind bij ‘onthullingen over accountants’ en boekje over hoe het anders kan in de accountancy. Een tegengeluid over een beroep wat erg moet wennen aan een nieuw zelf kritisch gehalte. Het boek gaat over Erik een succesvolle accountant die alles verliest wat echt belangrijk is. Maar gelukkig krijgt hij er wel succes, aanzien en verdiensten voor terug. Naast Gert zijn verhaal over die Erik (had hij het zelf meegemaakt bij Deloitte?) schreef Brenda het tweede deel met concrete verbeterplannen voor de accountancy. Een dame met drive om het vak te innoveren. Zij combineerde o.a. Assurance met Insurance. Wij bij Afier geloofden er direct in. In de USA zagen wij ook online tax Assurance met een Insurance-achtergrond (wij doen uw aangifte als u ons al uw stukken stuurt en verzekeren u dat u geen naheffing zult krijgen. Letterlijk sloot je hier een polis voor). Wij hebben nog steeds www.sneljecijfers.nl en www.sneljeaangifte.nl. Nooit iets meegedaan. Dom? Te druk met ons succes: ‘hoe het anders kan in de accountancy’.  Dat was onze rebelse slogan. Gert vond het prachtig, Brenda wellicht ook.

gert greveling

Greveling thuis in 2004  maar ‘op weg naar Carré’. 

Gert Greveling sprak ik in oktober 2004 in Garderen. We dronken samen thee en hij maakte mij enthousiast en overtuigde me vooral door te gaan met het ‘Afierisme’. Sindsdien komt het plaatje van ‘onthullingen’ in al mijn bedrijfspresentaties voor. Gert Greveling kreeg darmkanker en hij werd op 12 oktober 2010 gecremeerd. Precies 5 jaar later komt Brenda Westra op deze zelfde dag te overlijden. Eigenlijk heel stil? Geen laatste testimonial? Geen laatste poging toch haar ‘ethical code’ uit 2006 nog tussen de oren van de grijze accountants-bobo’s te krijgen? De X-code was een dappere poging om ook op dit punt het accountantsberoep van koers te doen veranderen. Het moet voor Brenda een zeer frustrerende afloop zijn geweest. In de klacht van Corneel Spil (mede-opsteller) bij de RvJ lezen wij:

“Het is een eufemisme om de discussie over de Verordening Gedragscode (VGC) heftig te noemen. Brenda Westra, met Hans Blokdijk en Corneel Spil een belangrijk tegenstander van de medio december 2006 door de leden van het Koninklijk NIVRA aangenomen code, refereerde zelfs aan ‘beulen’ toen zij doelde op de opstellers van die code.”

De door NIVRA voorgestelde code werd met een zeer kleine meerderheid aangenomen. Er waren spoedacties met busjes om RA’s van de big4 naar de stemming te brengen voor nodig. Wel kwam er een commissie die de heikele punten onder de loep moest nemen. Ik mocht in die commissie van den Luitgaarde zitten. Wij nemen de punten van Westra en ‘Limperg-groep’ mee en probeerde daar verantwoord en voorzichtig nog een aantal onderhoudspunten van te maken. Deels gelukt…Brenda sprak ik in 2011 geloof ik op het plein voor het Beatrix Theater. Ze pafte een filtertje weg. Man, wat is dit een diva voor accountantsmaatstaven dacht ik nog. Zelf schreef ze op haar linkedin-profiel: Rebel Accountant, Writer, Financial Idealist and Innovator. Mooie omschrijvingen. Ik herken me in haar ambities. Streef deze deels ook na. Brenda streeft niets meer na? Hoe zou haar leven na 2011 zijn geweest? Ze schreef met Gideon Folkers ‘IT based auditing’. Het boekje wat me zeer aanspreekt. Vooral omdat de kapstok van de simpele 6 P’s er in terugkomt. Vernieuwd? Nee, maar wel praktisch. Dat kenmerkt alle boeken van Brenda. Ik studeerde in 1998 met het manuscript van compendium af. Het boek was er nog niet, maar het geprinte manuscript werd door ons studenten stuk gelezen. Niet vreemd dat ze een feestende jonge blonde dame op het kaft liet zetten!

boek brenda

Er is weinig online over haar te vinden? Geen enkel bericht over een moedig gedragen ziekte? Of een bijzonder afscheid? Ze was toch niet de persoon voor een teruggetrokken leven. Op linkedin schrijft ze Writer of many Dutch accountancy books. Financially independent (sort of). Thank you guys! :-)). Starting a new life in Dubai and Ibiza. Dat laatste roept vragen op. De tekst tussen haakjes ook wel. Deze blonde, in mini-rok gehulde en flamboyante en Porsche rijdende diva gaf mij een zeer independent gevoel. Zou ze een glamour-life geleefd hebben? Ze is niet naar de Franse Dordogne of Italiaanse Toscane vertrokken om tot rust te komen of haar leven te veranderen….ze koos voor Ibiza en Dubai. Plaatsen op onze wereldbol voor een diva….

De rebel is niet meer. En volgens mijn waarneming was na 2006 het vuur op dat vlak al wel gedoofd. Is dat de verklaring waarom er geen slotwoord of hartenkreet meer volgt? De rebel is niet meer, maar de diva nog wel. Haar sprekende foto met blond haar tooit nog eenmaal alle websites? Hoewel, het zou kunnen dat er straks in haar nalatenschap een manuscript op duikt met daarin ‘de toekomst van de menselijke accountant’. Een diva zal ze altijd blijven, maar ik wil toch afsluiten met die menselijke kant. Die mens Brenda, hoe zou die terugzien? Ik vraag me af of ze in het accountantsvak zo gelukkig is geweest? Was het diva-zijn een façade? Een schild tegen de buitenwereld? Feit is wel dat ik nooit meer een auteur over accountantsboeken ben tegengekomen die zich zo kon verplaatsen in haar lezers en lezeressen. En altijd bestede ik in mijn accountancy-college aandacht aan haar hoofdstukje in ‘leren studeren’ over ‘het thuisfront’. Ze schreef daarin voor al die ambitieuze en hardwerkende assistent-accountants op weg naar de top van de apenrots, denk als je de vrije dagen van de mei-vakantie of pinksteren en Pasen weer in je RA-examens hebt gestopt ook aan je geliefden. Ik weet niets van de geliefden van Brenda, maar ze dacht wel aan al die partners, verkeringen, ouders en dierbare vrienden van de accountancy-student! Dat vond ik van alle teksten die ze geschreven heeft echt klasse, het van groter belang dan de X-code! Het leert eerst mensen dan code-nalevende-robots te zijn. En er is meer dan accountancy. Dat heeft Brenda volgens mij vanaf 2006 ook in praktijk gebracht. En God wat confronterend: het is herfstvakantie en ik stap zo in de auto naar een (bijna leeg) kantoor….Brenda dank voor deze spiegel. Het is schrikken…

Voor mij is er in de accountancy maar één Brenda Westra, de diva-accountant.

onthullingen